ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελάφρυνση του χρέους και μεταρρυθμίσεις ζητούν τα κόμματα της Γερμανίας

elafrynsi-toy-chreoys-kai-metarrythmiseis-zitoyn-ta-kommata-tis-germanias-2097538

Ανεπαρκές θεωρούν οι Γερμανοί Πράσινοι το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και ζητούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Προκειμένου η Ελλάδα να οδηγηθεί βιώσιμα εκτός κρίσης, πρέπει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψει την αντίθεσή του για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Σιμόνε Πέτερ. Μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο προέδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας αναδιάρθρωσης του χρέους και περισσότερων επενδύσεων στην λογική ενός ‘Πράσινου New Deal'», σημείωσε η κυρία Πέτερ, ενώ οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων 'Αντον Χοφράιτερ και Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ τόνισαν ότι «χωρίς ελάφρυνση χρέους το τρίτο πακέτο στέκεται σε τρεμάμενα πόδια».

Διαφορετική είναι η άποψη του Προέδρου των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος προειδοποίησε την γερμανική Βουλή ενόψει της έγκρισης του πακέτου βοήθειας. «Η διάσωση της Ελλάδας δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι», δηλώνει στην «Tagesspiegel am Sonntag» και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, τις οποίες στην πραγματικότητα απορρίπτει. Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις, επιπλέον δανειακή βοήθεια δεν θα ήταν όμως «τίποτα άλλο από ένα δώρο για την Αθήνα», προσθέτει.