H Ευρώπη αντιμέτωπη με την κρίση μετανάστευσης

H Ευρώπη αντιμέτωπη με την κρίση μετανάστευσης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κύματα των προσφύγων και μεταναστών από εμπόλεμες ή δοκιμαζόμενες περιοχές της Μέσης Ανατολής που ξεσπούν πάνω στη Γηραιά Ηπειρο, θέτουν για άλλη μια φορά σε συναγερμό τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διατηρούν το θέμα στην κορυφή της επικαιρότητας στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. «Το ζήτημα του ασύλου μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. απ’ ό,τι η κρίση στην Ελλάδα», είπε προ ημερών η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με αφορμή τις 200 και πλέον εμπρηστικές επιθέσεις κατά ιδρυμάτων που φιλοξενούν μετανάστες στη Γερμανία.

Οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης είναι ο τελικός προορισμός χιλιάδων μεταναστών, που μόνοι ή με τις οικογένειές τους ξεκινούν το μακρύ, εξαντλητικό ταξίδι προς τον ευρωπαϊκό «παράδεισο». Από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία ζουν τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών, αδυνατώντας να διαχειριστούν τις αδιάλειπτες ροές.

Οι μετανάστες παραμένουν εκεί για μέρες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, στις προκυμαίες και στις παραλίες μέχρι να καταγραφούν από τις ελληνικές αρχές και στη συνέχεια να πάρουν το πλοίο για Πειραιά, εάν βρουν θέση ή προγραμματιστεί έκτακτο δρομολόγιο. Στο κέντρο της Αθήνας έρχονται σε επαφή με δίκτυα διακινητών, που τους προωθούν προς τα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ (η περιοχή της Ειδομένης από όπου περνούν κατά χιλιάδες την εβδομάδα, ζει μια κρίση παρόμοια με αυτήν στα νησιά). Διασχίζουν τα Σκόπια με προορισμό τη Σερβία για να καταλήξουν στην Ουγγαρία, το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από τις χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία κ.λπ.) όπου έχουν την πρόθεση να υποβάλουν αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου, και οι οποίες το τελευταίο διάστημα βλέπουν χιλιάδες πρόσφυγες να καταφθάνουν στα εδάφη τους. Μακριές ουρές συνωστίζονται καθημερινά έξω από τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών αυτών.

«Το ζήτημα των προσφύγων και του ασύλου εξελίσσεται στο επόμενο σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημα, στο οποίο θα κληθούμε να δείξουμε εάν είμαστε όντως ικανοί να δράσουμε από κοινού», είπε η κ. Μέρκελ. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι μέσα στον χρόνο θα κατατεθούν 650.000 έως 750.000 νέες αιτήσεις ασύλου στη χώρα, αριθμός ρεκόρ των τελευταίων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή