Να γίνουν σεβαστές από την διοίκηση οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τεράστιο πρόβλημα των εργαζομένων στις Σκουριές, ζήτησε με παρέμβαση στον υπηρεσιακό υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ι.Γκόλια ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον κ. Γκόλια και τόνισε ότι η τήρηση της νομιμότητας πρέπει να είναι αυτονόητη σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να συνδυάζεται με την προστασία του Περιβάλλοντος κι αυτό το κρίνουν τα όργανα της πολιτείας κι 'όχι οι κομματικές επιτροπές, που το μόνο που ξέρουν είναι να υπερασπίζονται τις κάθε είδους συντεχνίες, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που παράγουν.
Ειδικά για την πρωτοβουλία Σκουρλέτη για αναστολή των εργασιών λίγες μέρες πριν τις εκλογές, το Ποτάμι εκτιμά ότι έγινε για να χτυπηθεί ο προκάτοχος του Παναγιώτης Λαφαζάνης, αδιαφορώντας για τις δουλειές και τις ζωές 5.000 εργαζομένων.
Μεταρρυθμίσεις για να βγούμε από την κρίση
«Το μνημόνιο δεν αρκεί για να φύγουμε από την καταστροφή. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία και παράλληλα να κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος χαρακτηριστικά σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία, για τους οποίους όπως επισημαίνει «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο μνημόνιο».
«Για την υγεία που πρέπει να προστεθούν μερικά πράγματα δεν υπάρχουν στο μνημόνιο. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις» τονίζει και προσθέτει ότι «η ΝΔ έκανε τα αναγκαία, αλλά δεν έκανε όλα αυτά που θα επέτρεπαν στη χώρα να βγει από την κρίση. Τα ξέρουν. Τα έχουν καταγγείλει ακόμη και νεωτεριστές βουλευτές της ΝΔ ότι δεν κάναμε μεταρρυθμιστικό έργο. Και βέβαια είναι φανερό ότι δεν μπορεί να το κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας. Υπήρχε απέχθεια στον ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταρρυθμίσεις».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού προτείνει συγκρότηση «μιας μεγάλης κυβέρνησης με συγκεκριμένες προτεραιότητες, με μικρή ομάδα η οποία θα λύσει τα προβλήματα».
Δηλώνει ότι δεν μετάνιωσε για την ψήφιση του μνημονίου, επισημαίνει ότι το Ποτάμι ήταν ο βασικός μοχλός για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρώπη και υπογραμμίζει: «Δεν στηρίζουμε Τσίπρα. Δεν στηρίζουμε μνημόνια. Δεν στηρίζουμε μια κακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στηρίζουμε όμως την Ελλάδα, στηρίζουμε την πατρίδα. Δεν είχαμε άλλο δρόμο».
Aναφορικά με τις δημοσκοπήσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει ότι δεν λένε όλη την αλήθεια και πώς η εικόνα που έχει σχηματίσει από όλη την Ελλάδα είναι ότι η κοινωνία θέλει το Ποτάμι.
Στην ερώτηση αν το «Ποτάμι» θα συνεργαστεί με όποια πλειοψηφία διαμορφωθεί στη Βουλή, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά: «Εμείς ελπίζουμε σε δυο πράγματα. Πρώτον, ότι ο κόσμος θα ψαλιδίσει τα φτερά των δυο μεγάλων κομμάτων. Ότι τα ποσοστά τους θα είναι μικρά. Και τα ποσοστά του Ποταμιού να είναι μεγάλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιβάλουμε κάποιους καινούργιους κανόνες στην πολιτική. Όχι δικούς μας κανόνες, ευρωπαϊκούς κανόνες, κανόνες λογικής. Αυτό είναι το ένα που ελπίζουμε.
Το δεύτερο που ελπίζουμε είναι κάποιοι από τους αντίπαλούς μας να αποκτήσουν μυαλό. Να φερθούν λίγο πιο υπεύθυνα και την επόμενη μέρα στις 21 του μήνα, να μην κοιτάξει ο καθένας το συμφέρον της παρεούλας του, αλλά να δούνε πώς και με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη κυβέρνηση με συγκεκριμένες προτεραιότητες, με μικρή ομάδα η οποία θα λύσει τα προβλήματα».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για υπουργική θέση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω φόβο λοιπόν να δοκιμαστώ, αλλά θέλω να πω στον κόσμο ότι όποιος μπαίνει στην πολιτική δεν μπαίνει για να γίνει υπουργός. Αυτό θέλω να πω στον κόσμο. Ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που αφήνει την υπόλοιπη ζωή του, μπαίνει στην πολιτική και δεν τον ενδιαφέρει το μεγάλο αμάξι. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί με βέσπα στην Αθήνα. Αυτή είναι η λογική μου. Είμαι εδώ, βοηθάω, θα ενισχύσω ένα κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στο φως, στη διέξοδο, αλλά εμένα προσωπικά μη μου μιλάτε για υπουργεία. Από εκεί και πέρα βέβαια το Ποτάμι έχει μια λίστα με ανθρώπους που θα πρέπει να αναμειχθούν σε κυβερνητικά πράγματα. Όχι οι βουλευτές του. Δεν εννοώ κομματικά στελέχη, για να στο πω διαφορετικά. Εννοώ ανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους, έχουν αποτέλεσμα, έχουν πολιτικό μυαλό και για μερικά χρόνια θα αφήσουν τις άλλες δουλειές και θα ασχοληθούν με τη χώρα. Χρειαζόμαστε επαϊοντες πολιτικούς, όχι άεργους πολιτικούς».
Ερωτηθείς για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα να περάσει πλήρως τον κάβο της κρίσης ή να μπει σε μια άλλη πορεία, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι θα πρέπει κατ'αρχήν να διορθωθούν οι ανωμαλίες του πολιτικού συστήματος, το πρόβλημα της διαφθοράς, να γίνει μεγάλη μεταρρύθμιση στην παιδεία και να ενισχυθούν οι εξαγωγές και η καινοτομία.
Στο ερώτημα αν πρέπει να φορολογηθούν οι αγρότες, ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζει ότι «οι νέοι συνεταιρισμοί και οι ομάδες αγροτών πρέπει να πάνε στον φόρο 13% και να υποχρεωθούν – εντός εισαγωγικών – οι αγρότες να συναλλάσσονται και να πηγαίνουν τα προϊόντα τους εκεί, για να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές για να μην υπάρχει παραοικονομία, αλλά και για να μην υπάρχει εκβιασμός του μεσάζοντα».
Προσθέτει παράλληλα ότι οι αγρότες θα πρέπει από ένα σημείο και πάνω να έχουν τη φορολόγηση εισοδήματος που έχει και ένας πολίτης που δουλεύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η αγροτική παραγωγή και να δοθούν κίνητρα στο νέο αγρότη να παράγει και φορολογικά κίνητρα.
Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις ο επικεφαλής του Ποταμιού καταλήγει λέγοντας «ότι τα δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πηγαίνουν στην πραγματική αγροτιά, όχι σε εμένα που είμαι και καθηγητής στο σχολείο και δηλώνω ότι έχω και 100 κατσίκια και παίρνω επιδότηση. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους κατ' επάγγελμα αγρότες και διευκολύνσεις, αλλά μέσα σε μια λογική ότι όλοι συνεισφέρουν στη χώρα».