Τσίπρας: Δεν συνεργαζόμαστε με συμπαραστάτες των δανειστών

Τσίπρας: Δεν συνεργαζόμαστε με συμπαραστάτες των δανειστών

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή εντολή για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ζήτησε από την Καλαμάτα στην ομιλία του το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξαπολύοντας επίθεση στις παλιότερες κυβερνήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  ζήτησε την ψήφο «για να μην έχουμε στα πόδια μας, ρυθμιστές της ζωής μας, τους συμπαραστάτες των δανειστών στον τόπο μας», είπε ενώ στην συνέχεια απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο συνεργασίας: «Δεν χρειαζόμαστε τις συμβουλές της συμμαχίας του ναι σε όλα, δεν χρειαζόμαστε τις παραινέσεις τους, δεν χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συνεργασία τους.

Να μας λείπουν οι συμβουλές των παραδομένων, που σήμερα μας κουνούν και το δάχτυλο από πάνω γιατί δε καταφέραμε μέσα σε έξι μήνες να βγάλουμε το λαό έξω από το λάκκο που αυτοί 40 χρόνια έσκαβαν και τον έριξαν μέσα. Απέδωσε το ηχηρό όχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, που ήταν γιορτή δημοκρατίας και στιγμή ανάτασης για τον λαό μας».

Απολογισμός της διακυβέρνησης

Στον απολογισμό του για τους επτά μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Θέσαμε ξανά το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εξασφαλίσαμε το δημόσιο χαρακτήρα της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, διασφαλίσαμε την μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και τη λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων που αποτελούν την κύρια αιτία για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Ένα πρόβλημα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με τους δανειστές έκρυβαν για χρόνια κάτω από το χαλί. Και τώρα ο κος Μεϊμαράκης που μας ζητούσε να υπογράψουμε ότι μας δώσουνε, γιατί έτσι συνήθισε στα χρόνια διακυβέρνησης του κόμματος του, έχει το πολιτικό θράσος να μας λέει ότι χρεώσαμε 90 δις τον ελληνικό λαό».

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους αγρότες, υποσχόμενος ανάπτυξη του τομέα, ενώ μίλησε για την στήριξη τοπικών προϊόντων:

«Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 10 δις ευρώ.

Διασφαλίστηκε η απορρόφηση των 800 εκ. ευρώ που κινδύνευαν να χαθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013.

 

Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, είμαστε περήφανοι που για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να επεκτείνει την ζώνη καλλιέργειας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ελαιολάδου σε όλα τα σημεία του νόμου, δεκαπλασιάζοντας τις επιλέξιμες εκτάσεις.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος Παραγωγικής Ανάπτυξης, θα χρηματοδοτήσουμε στρατηγικά τον εκσυγχρονισμό των τοπικών τυποποιητηρίων-ελαιοτριβείων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις αυτών των χαρακτηριστικών και ποσοτήτων.

 

Έχουμε όμως να κάνουμε ακόμη πολλά.

Δεσμευόμαστε το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά τις εκλογές να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για

 

Την στήριξη των τοπικών προϊόντων (σύκα, σταφίδα ,ελιά καλαμών) που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον ακόμα και στην παγκόσμια αγορά.

Την ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας ιδιαίτερα των νέων ομάδων παραγωγών, με την τυποποίηση των ντόπιων προϊόντων στον τόπο παραγωγής τους, έτσι ώστε να μένει στην περιοχή η προστιθέμενη αξία των προϊόντων.

Την ολοκλήρωση των έργων υποδομής για την ανάπτυξη του Αγροτικού τομέα όπως είναι το Φράγμα των Φιλιατρών και τα αρδευτικά δίκτυα.

Ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων για τα τμήματα Τσακώνα – Καλό Νερό και του Περιμετρικού της Καλαμάτας.

Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας του Αερολιμένα Καλαμάτας και του Λιμανιού σαν πύλες εισόδου- εξόδου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Μεσσηνίας για να στηρίξουμε την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στην περιοχή».

Τον κ. Τσίπρα προλόγησε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ευρωομάδας των Πράσινων, Σκα Κέλερ, η οποία, αφού δήλωσε ότι είναι τιμή της που βρίσκεται στη συγκέντρωση, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον. Χωρίς περιβαλλοντική δικαιοσύνη, δεν θα υπάρξει ποτέ κοινωνική δικαιοσύνη».

Πρόσθεσε ότι, «είναι οι πλέον αδύναμοι αυτής της κοινωνίας που υποφέρουν και γι' αυτό ο κοινωνικός αγώνας πρέπει να είναι και περιβαλλοντικός. Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας, αν επενδύσουμε σε αυτούς τους χώρους θα δημιουργήσουμε δουλειές για τα επόμενα τριάντα χρόνια οι οποίες βοηθούν στη δημιουργία ενός αυτόνομου καθαρού ενεργειακού συστήματος που είναι επένδυση στον λαό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους, την προσπάθεια να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Τέλος στη συγκέντρωση παρίστατο και ο Καταλανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έρνεστ Ουρτασούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT