Αβραμόπουλος: Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μεταναστευτικό

Αβραμόπουλος: Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μεταναστευτικό

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια οχυρωμένη Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι την επόμενη Τρίτη κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ «θα σημειωθεί πρόοδος και ότι θα υπάρξει συμφωνία για μια αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της ΕΕ».

«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε. «Είναι απολύτως επείγον να καταλήξουμε σε μια απόφαση και να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Όταν ρωτήθηκε για τη στάση πολλών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται να δεχθούν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών, ο Έλληνας επίτροπος επεσήμανε ότι «είναι μια πρόκληση για όλους να καταλήξουμε σε έναν κοινό συμβιβασμό. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση μόνο του. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο από κοινού».

Εξάλλου υπογράμμισε ότι «σημαντικές αποφάσεις, όπως αυτή, θα πρέπει να υποστηρίζονται από όλες τις χώρες».

Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε επίσης ότι εφόσον επιβληθεί το καθεστώς των ποσοστώσεων, οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να μετακινούνται σε άλλες χώρες.

Πέραν όμως του καθεστώτος των ποσοστώσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα ολόκληρο πακέτο μέτρων, σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία κέντρων καταγραφής για τους πρόσφυγες που έρχονται, τα λεγόμενα hot spots, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό θα γίνει σύντομα. Εκεί θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται μέτρα για την επιστροφή στην πατρίδα τους των παράτυπων μεταναστών. Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ για τις αφρικανικές χώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μετανάστευσης και να καταστούν πιο σταθερές οι υποσαχάριες χώρες και οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής. Επιπλέον η ΕΕ θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, όπου βρίσκονται πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία».

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη. Αλλά επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό».

Πάντως ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθάρισε ότι «η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων στην Ευρώπη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Το σύστημα Σένγκεν δεν κινδυνεύει, θα συνεχίσει να υπάρχει».

Αυτό που έκαναν η Γερμανία και άλλες χώρες, να επαναφέρουν δηλαδή τους ελέγχους στα σύνορά τους, «είναι απολύτως νόμιμο. Το Βερολίνο δεν έβλαψε με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη Σένγκεν», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας όμως ότι οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ κάποιων κρατών της ΕΕ «θα πρέπει να ισχύουν για δύο μήνες, το ανώτατο, όχι περισσότερο».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα επιδεινωθεί η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ο κίνδυνος να οξυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια σοβαρή σύγκρουση. Γι’ αυτό τον λόγο θα επισκεφθώ σύντομα την Ουγγαρία για να συνομιλήσω με τους αρμόδιους. Η Σερβία συμπεριφέρεται σωστά και ελπίζω ότι και η Ουγγαρία έχει επίγνωση των ευθυνών της».

«Το ερμητικό κλείσιμο των συνόρων και η δημιουργία φραχτών για αποθαρρυνθούν οι αιτούντες άσυλο δεν είναι οι σωστές απαντήσεις. Δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT