Αποψη: Ανακαίνιση ή ανακατασκευή εκ βάθρων

Αποψη: Ανακαίνιση ή ανακατασκευή εκ βάθρων

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νικητής και ο ηττημένος των εκλογών είναι συγκεκριμένοι. Ο νικητής είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ηττημένος η κεντροδεξιά παράταξη. Νικητής είναι ένα πρόσωπο το οποίο:

1. Εταξε πολλά και δεν έκανε σχεδόν τίποτα από αυτά.

2. Ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν «Οχι» στη συμφωνία, εκείνοι ψήφισαν αυτό που τους ζήτησε και αμέσως μετά έκανε το αντίθετο.

3. Εφερε μια σκληρή συμφωνία για όλους τους πολίτες.

4. Ανάγκασε σε έξοδο ένα μεγάλο τμήμα της κοινοβουλευτικής του ομάδας και του κόμματός του.

Αναφέρομαι αρκετά απλοποιημένα σε γεγονότα που συνέβησαν τους τελευταίους οκτώ μήνες και τα οποία θεωρητικά ήταν τα μεγάλα μειονεκτήματα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά τελικά όχι ικανά για να του στερήσουν μια μεγάλη νίκη. Ηττημένος είναι η κεντροδεξιά παράταξη η οποία:

1. Δεν παρουσίασε κάποια, διαφορετική για τους πολίτες, πρόταση διακυβέρνησης.

2. Δεν τόλμησε να αλλάξει ούτε καν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δίνοντας ένα διαφορετικό στίγμα.

3. Είναι εγκλωβισμένη σε πολύ παλιό πολιτικό προσωπικό που, καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως για κάποιους, δεν θέλουν πλέον οι πολίτες να βλέπουν.

4. Προσπαθεί να μιλήσει και να πείσει κοινά όπως οι νέοι, οι οποίοι ούτε καν μπαίνουν σε διαδικασία να ακούσουν, αφού σωστά νιώθουν ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς για αυτούς.

5. Στηρίχτηκε αποκλειστικά στην προσπάθεια συσπείρωσης που κατάφερε να πετύχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος είχε καθολική αποδοχή από το σημερινό στελεχιακό δυναμικό της.

6. Δεν είχε να αντιπαραβάλει απέναντι σε έναν νέο άφθαρτο άνθρωπο που έπεισε τους πολίτες ότι έδωσε μάχη για τη χώρα είτε ένα πρόσωπο με αντίστοιχα ελκυστικά χαρακτηριστικά είτε μια ομάδα νέων, όχι σε ηλικία, ανθρώπων που θα γυρίσουν σελίδα στην παράταξη και θα παρουσιάσουν ένα νέο ρεαλιστικό σχέδιο με πραγματική προοπτική.

Για να μιλήσω με τη γλώσσα του μηχανικού, η κεντροδεξιά παράταξη δεν χρειάζεται μια ανακαίνιση, αλλά ανακατασκευή εκ βάθρων. Οσο αυτή δεν προχωρά, αλλά γίνονται μικροεπισκευές, είναι καταδικασμένη να χάνει σε όσες εκλογικές μάχες κι αν πραγματοποιηθούν. Μάλιστα, το πιθανότερο είναι κάθε φορά να συρρικνώνεται. Κι αυτό θα συμβαίνει γιατί στη σημερινή της μορφή αποτελεί ένα φθαρμένο και ξεπερασμένο προϊόν.

Ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ότι ξεκινά η διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση. Είναι σίγουρα μία πρώτη σωστή κίνηση. Εννοώ ότι και η διαδικασία έπρεπε να κινηθεί άμεσα, αλλά και η εκλογή πρέπει να γίνει από τη βάση. Οι πιθανοί υποψήφιοι φαίνεται να είναι αρκετοί, και αυτό είναι θετικό.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο νέος αρχηγός; Θα πρέπει να είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα του δίνουν τη δυνατότητα να κερδίσει σε μία επόμενη εκλογική μάχη τον Αλέξη Τσίπρα και κυρίως να ανακτήσει την πολιτική ηγεμονία:

1. Να είναι ένας αντικειμενικά επιτυχημένος άνθρωπος όσον αφορά την επαγγελματική και οικογενειακή του ζωή. Γιατί πώς, αν δεν τα έχεις καταφέρει να προσφέρεις στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου, θα καταφέρεις να προσφέρεις στην κοινωνία και στους πολίτες;

2. Να είναι ένα άφθαρτο πολιτικό ή όχι πρόσωπο.

3. Να μην έχει ακραίες πολιτικές απόψεις και να έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει με τις θέσεις του τον μέσο Ελληνα πολίτη.

4. Να μπορεί να αφουγκραστεί τους κοινωνικά ασθενέστερους και τα προβλήματά τους. Οι πολίτες έχουν αισθητήριο, αντιλαμβάνονται και απεχθάνονται τους πολιτικούς με «ελιτίστικη» λογική.

5. Να είναι επικοινωνιακός άνθρωπος.

Επειδή όμως δεν αρκεί ένας νέος αρχηγός με τα παραπάνω χαρακτηριστικά για να κερδίσει η κεντροδεξιά παράταξη τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει ο νέος ή η νέα αρχηγός να μετατρέψει την παράταξη σε κάτι νέο που:

1. Θα στελεχώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από επιτυχημένους ανθρώπους στον τομέα τους.

2. Δεν θα είναι απαραίτητο προσόν για να εξελιχθείς το να προέρχεσαι από συγκεκριμένη οικογένεια, και δεν εννοώ μόνο το να έχεις το όνομα, αλλά και το να είσαι κοντινός άνθρωπος της τάδε οικογένειας.

3. Θα εκπονήσει ένα πολύ συγκεκριμένο σύγχρονο σχέδιο για τη χώρα, που θα έχει ως προτεραιότητα τους αδικημένους από τα μνημόνια ανθρώπους, με μεγάλη έμφαση στους νέους.

4. Θα εκσυγχρονιστεί όσον αφορά τον λόγο και τον τρόπο επικοινωνίας.

5. Θα ανανεώσει τα ψηφοδέλτιά της σε ποσοστό πάνω από 50% με ανθρώπους που θα πληρούν τα παραπάνω.

Τη Νέα Δημοκρατία την κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας και, αν δεν γίνουν γρήγορα όλα τα παραπάνω, θα την ξανακερδίσει. Εντέλει δεν ενδιαφέρει παρά ελάχιστους αν θα την ξανακερδίσει. Ενδιαφέρει όμως όλους τους Ελληνες η Ελλάδα να έχει μία αξιόπιστη, σύγχρονη και σοβαρή εναλλακτική πρόταση και, κατά τη γνώμη μου, αυτή πρέπει να προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη. Οποιος πιστεύει σε αυτό και συμμετέχει σε αυτήν τη διαδικασία θα πρέπει να προτάξει αρχές και αξίες και να αφήσει πίσω προσωπικά συμφέροντα και ιδιοτέλειες.

* Ο κ. Γιώργος Ν. Στασινός είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή