Ν.Αναστασιάδης: «Αναβιώνει η ελπίδα για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Ν.Αναστασιάδης: «Αναβιώνει η ελπίδα για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 55 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας o Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε την Πέμπτη στον κυπριακό λαό τονίζοντας ότι με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί «μοιραζόμαστε την ίδια αποφασιστικότητα και θάρρος προκειμένου μέσα από διάλογο, αλληλοσεβασμό  και ειλικρίνεια να υλοποιήσουμε το κοινό όραμα του λαού μας για ειρήνη και προκοπή».

«Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για  ελπίδα που θεμελιώνεται και  ένα νέο ανοικτό παράθυρο ευκαιρίας το οποίο αναβιώνει την ελπίδα μας για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Στο διάγγελμα ο Πρόεδρος ανέφερε ότι « Η επέτειος της ανακήρυξης και εγκαθίδρυσης του κράτους  μας, αποτελεί ευκαιρία για ένα βαθύ προβληματισμό για την πορεία που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς η δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντί να αποτελέσει την απαρχή μίας νέας ελπιδοφόρου πορείας, αποτέλεσε δυστυχώς στοιχείο αντιπαλότητας και διχασμού των δύο κοινοτήτων που συνιστούν τον κυπριακό λαό.

Εξ αρχής καμία εκ των δύο κοινοτήτων δεν επίστεψε στο νεοϊδρυθέν κράτος και το δικοινοτικό χαρακτήρα του, αφού οι μεν το θεωρούσαν σταθμό και όχι την οριστική λύση, ενώ οι δε ευνοημένοι από τις συνθήκες θεώρησαν το νέο κράτος εφαλτήριο ολοκλήρωσης ξένων σχεδιασμών.

Αντί να κτίζουμε μεταξύ μας γέφυρες δημιουργίας, οχυρωνόμασταν σε ανέφικτους και συγκρουσιακούς στόχους.

Με αυτά τα δεδομένα, οι παρεμβάσεις τρίτων με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, εύρισκαν πρόσφορο έδαφος, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε  εις τα τραγικά γεγονότα του ‘63-‘64 και εις τα όσα επακολούθησαν για να καταλήξουμε στην καταστροφή του 1974.

Έκτοτε βιώνουμε την καθόλα απαράδεκτη  κατάσταση που συντηρείται μέχρι σήμερα και κρατά την πατρίδα μας διαιρεμένη και το 37%  του εδάφους της υπό  τουρκική κατοχή.

Μέχρι σήμερα βιώνουμε μία κατάσταση που όχι μόνο δεν ωφελεί κανέναν Κύπριο πολίτη αλλά  και δεν εξυπηρετεί καμία κοινότητα. Μία κατάσταση από την οποία θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε, μόνο αν βρούμε το θάρρος και αναλάβουμε τις ευθύνες υλοποιώντας τις συμφωνίες κορυφής του ‘77-‘79, την συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006 και το κοινό ανακοινωθέν του 2014, χωρίς βεβαίως να παραλείπουμε τα συναφή με το Κυπριακό ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος ανέφερε ότ: «Στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις, έχουμε  επιτύχει να γεφυρώσουμε διαφορές, αλλά βεβαίως δεν το αποκρύβω πως έχουμε διαπιστώσει και απόσταση σε κάποιες πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

Θέλω να πιστεύω πως το όραμα μας για ένα ευρωπαϊκό κράτος που θα επανενώνει το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, θα υπερισχύσει της όποιας σκοπιμότητας και πως πέραν της λεκτικής, θα έχουμε και την πρακτική υποστήριξη της Τουρκίας αλλά και του διεθνούς παράγοντα και όσων άλλων δυνάμεων μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλω να διαβεβαιώσω πως είναι η πρώτιστη των προτεραιοτήτων μου η επανένωση του κράτους μας, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις ευαισθησίες και τις ιστορικές ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Απευθυνόμενος τόσο προς του Ελληνοκύπριους όσο και προς του Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου επιθυμώ να επαναλάβω όσα διακήρυξα και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών , ως πυλώνες διαρκούς, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε μέσα από αυτό τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη λύσης που:

•       Δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους.

•       Θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

•       Θα σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, είτε Ελλήνων είτε Τούρκων.

•       Θα επανενώνει την πατρίδα μας, τον λαό της, την οικονομία και τους θεσμούς.

•       Θα δημιουργήσει μια πατρίδα ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερούσας συνεργασίας μεταξύ όλων των πολιτών της, προς όφελος της νέας γενιάς.

•       Θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, απομακρύνοντας όλα τα πολιτικά εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής μας θέσης.

•       Θα καταστήσει  την Κύπρο ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων.

•       Θα μετατρέψει την Κύπρο, σε μια χώρα υπόδειγμα αξιοπιστίας, σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια πολύ ταραχώδη και ασταθή περιοχή.

Από τη συνολική επίλυση του Κυπριακού  σε αυτή την συγκυρία, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα έχουν όλοι να ωφεληθούν.

Η επίλυση του Κυπριακού με απόλυτο σεβασμό σε όσα  συμφωνηθούν θα συνιστά ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα δημιουργήσουμε ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη και ευημερία.

Την ίδια ωστόσο ώρα είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε πως μία ετεροβαρής λύση προς τη μία ή την άλλη κοινότητα  δεν θα συνιστά βιώσιμη επιλογή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή