Η μείωση της αποχής, στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η μείωση της αποχής, στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εισαγωγή του Παναγιώτη Ρήγα για το κείμενο της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή και με τοποθετήσεις των μελών επί του κειμένου αλλά και ευρύτερα, ενόψει και του συνεδρίου, συνεχίστηκαν το Σάββατο οι εργασίες της ΚΕ μετά από την έναρξή τους με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι αυριανές εργασίες θα συνεχιστούν με τοποθετήσεις έως το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν εν συνεχεία με την εκλογή Γραμματέα της ΚΕ και τη συμπλήρωση των κενών θέσεων της ΠΓ.

 

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα σημεία της εισήγησης που επισημαίνουν την προσπάθεια υποβάθμισης της διαδικασίας έκφρασης της λαϊκής βούλησης από πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις από την προκήρυξη των εκλογών. Επιπλέον, την αύξηση της αποχής, με στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι η πολιτική συμμετοχή αξίζει τον κόπο. Επίσης, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, αλλά και το σημείο που αφορά στην πρόκληση της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

 

Μεταξύ των ομιλητών, ο Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε στην ανάγκη ιεράρχησης για τα ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι αντιπροτάσεις που πρέπει να υπάρχουν δεν είναι σχέδιο εγκεφαλικό, αλλά ότι χρειάζεται σοβαρή δουλειά, προετοιμασία και κοπιώδης εφαρμογή. Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος στην οργάνωση του κόμματος, αλλά «να λειτουργήσουμε ενιαία και συντροφικά».

 

Ο Θοδωρής Δρίτσας επισήμανε ως θετικό ότι δεν γίνεται ένα συνέδριο στα γρήγορα και τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο σαν όλα τα άλλα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να τεθούν και να ενσωματωθούν οι προσδοκίες για αριστερή ανασύνταξη και αναζήτηση μιας ρεαλιστικής διεξόδου. Είπε ότι, πέραν των καθημερινών ζητημάτων, θα αναμετρηθούμε και με τη δυνατότητα μας να συντάξουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης στα νέα δεδομένα. Ανέφερε ότι έως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση έχει τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης, ότι πρέπει να υπηρετήσει τις δεσμεύσεις της αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξωραιστούν ή να απόσχει από την αναζήτηση λύσεων που μπορούν να δώσουν ανάσα στα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα.

 

Την αναγκαιότητα για τολμηρή αποκέντρωση του κόμματος, τόνισε, ο Στέλιος Παππάς. «Χρειάζεται μια τολμηρή αποκέντρωση του κόμματος», σημείωσε, προκειμένου να μην υπάρχει μόνο θεωρητική πολιτική, αλλά εφαρμοσμένη πολιτική. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να συμμετέχουν στη διεύθυνση του κόμματος, ότι πρέπει να φτιαχτούν ισχυρά πολιτικά όργανα στο επίπεδο της περιφέρειας ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν τις μεγάλες παρεμβάσεις σε εκείνη τη γεωπολιτική ενότητα και να ερευνήσουν και τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται σε εκείνη.

 

Τη θέση ότι ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία, για να περιορίσει τα προβλήματα, εξέφρασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «έχουμε μείνει όρθιοι και είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τη μάχη, για να εκμεταλλευτούμε όλες τις ρωγμές που έχουμε ανοίξει σε Ελλάδα και Ευρώπη». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι για την Αριστερά: Ο ένας είναι να γίνει μια αριστερά που δεν λερώνει τα χέρια της για να αλλάξει η κοινωνία και ο δεύτερος είναι να ενσωματωθεί. Τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει το κόμμα στον κόσμο που με ανιδιοτέλεια θέλει να παλέψει και το κόμμα να δουλέψει συντροφικά, συλλογικά, δημοκρατικά.

 

Ο «εναπομείνας» ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε τελικά, είπε ο Πάνος Τριγάζης, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις για το κείμενο της εισήγησης στην ΚΕ. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αποφυγή λαθών της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης, νέο σχέδιο πολιτικών και ιδεολογικών δράσεων, ανάδειξη της αντίθεσης με τον νεοφιλελευθερισμό. Επίσης, οικοδόμηση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της λιτότητας και -σε σχέση και με την προσφυγική κρίση- διεκδίκηση ευρωπαϊκού σχεδίου ειρήνης για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο με προτεραιότητα τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Την ανάγκη διεύρυνσης των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη να μην κρατικοποιηθεί το κόμμα επισημαίνει η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή, ενώ παράλληλα τονίζεται η θέση για τήρηση του μνημονίου αλλά και η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος.

Στην εισήγηση διευκρινίζεται ότι η ένταξη νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει με όρους στήριξης της προσπάθειας των ανατροπών, άρα με ιδεολογικό περιεχόμενο και όχι με όρους αναπαραγωγής πελατειακών σχέσεων που θα διασφαλίζουν μεν την εκλογική και κυβερνητική συνέχεια, αλλά θα διαμορφώνουν ελαστικές ιδεολογικές σχέσεις.

Επίσης, η εισήγηση επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα που έχει πολλές φορές διατυπωθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την ένταξη στελεχών στον κρατικό μηχανισμό. Για το θέμα αυτό η εισήγηση τονίζει ότι η κρατικοποίηση του κόμματος που τους έξι αυτούς μήνες υπήρχε ως ερώτημα και φόβος, είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός. Αυτό , προσθέτει, μπορεί να συμβεί εάν κατά τη διάρκεια της στελέχωσης του κράτους – που είναι αναγκαία – αυτή γίνει χωρίς προγραμματισμό, αξιολόγηση και ιεράρχηση με αποτέλεσμα το κράτος να απορροφήσει με ευθύνη της ηγεσίας, αλλά και των μελών του, όλο το κόμμα. Το κόμμα, επισημαίνεται, θα αρχίσει τότε να λειτουργεί ως μηχανισμός στελέχωσης του κράτους ή ως προσωρινή λύση για τα κυβερνητικά στελέχη που αποχωρούν από τις θέσεις τους. Υπό αυτό το πρίσμα, «το κόμμα και η κυβέρνηση, που είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της αριστερής διακυβέρνησης, θα χάσουν την προνομιακή σχέση με την κοινωνία. Το κόμμα αντί για αυθεντικός εκφραστής των κοινωνικών αναγκών προς την κυβέρνηση θα μετατραπεί σε ενδιάμεσο σταθμό έκφρασης όχι συλλογικών αναγκών, αλλά ατομικών επιθυμιών».

 

Ενόψει του συνεδρίου, η εισήγηση της ΠΓ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των 30.000 μελών του. Εκείνων δηλαδή που πήραν μέρος στις διαδικασίες του 2012 και προσθέτει ότι η Κ.Ε. πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ως τέτοιες προτείνονται:

1. Κεντρική πολιτική καμπάνια για οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ

2. Προτεραιότητα στην ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο

3. Ίδρυση Ο.Μ. σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο

4. Λειτουργία και ουσιαστική δράση συνδικαλιστικής παράταξης στον εργατοϋπαλληλικό, τον αγροτικό, τον επιστημονικό και τον χώρο των μικρομεσαίων.

5. Ανασυγκρότηση και μαζικοποίηση της Νεολαίας. Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει στην διεξαγωγή της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα εντός του μηνός Νοεμβρίου.

 

Βασική ιδεολογική θέση είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο» και σημειώνει ότι «στόχος μας παραμένει ο απεγκλωβισμός από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια, από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Για την επόμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί ψηλά στην ιεράρχησή του «μια σειρά από κρισιμότατες μάχες που υπερβαίνουν το εθνικό πεδίο και απαιτούν πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, όπως αυτή για την απομείωση του δημοσίου χρέους, ή αυτή για την απόρριψη της Διατλαντικής Συνθήκης Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP)». Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον ερχόμενο Δεκέμβρη λαμβάνει χώρα στο Παρίσι η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής . Η εισήγηση τονίζει ότι είναι αναγκαίο να γίνει κατορθωτή η σύνταξη και αποδοχή μιας νέας συμφωνίας, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των αέριων ρύπων, μιας συμφωνίας φιλόδοξης, νομικά δεσμευτικής, η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα κράτη και όλους τους μεγάλους ρυπαντές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή