Μοσκοβισί – Κοστέλο στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο

Μοσκοβισί – Κοστέλο στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εντατικούς ρυθμούς αξιολόγησης εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση με την έλευση του αρμοδίου κοινοτικού επιτρόπου Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα. Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα και άλλους υπουργούς, ενώ θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντ. Κοστέλο.

Στόχος του κ. Μοσκοβισί είναι να ανοίξει την ατζέντα των «καυτών» θεμάτων ενόψει του πρώτου ελέγχου (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ασφαλιστικό, νέος προϋπολογισμός και πιθανά νέα μέτρα, εργασιακές αλλαγές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, απελευθέρωση επαγγελμάτων, αγορά ενέργειας, αποκρατικοποιήσεις, ρύθμιση «κόκκινων δανείων» κ.λπ.) και να καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί.

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν ήδη εντοπίσει διάφορα προβλήματα σε μία σειρά δράσεων, αλλά αυτά αναμένεται να επιλυθούν έως την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Παρασκευή. Το επόμενο βήμα είναι να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα (ενδεχομένως την Τετάρτη) το Euroworking Group (EWG) για να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών ως προς το κατά πόσον όλα τα προαπαιτούμενα για την πρώτη υποδόση έχουν ικανοποιηθεί. Εφόσον το EWG ανάψει το «πράσινο φως», θα ακολουθήσει η ενημέρωση κάποιων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, χωρίς ωστόσο να απαιτείται να ψηφίσουν για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γερμανικό κοινοβούλιο θα γίνει παρουσίαση της πορείας του ελληνικού προγράμματος στην επιτροπή προϋπολογισμού.

Επειτα, εντός των επομένων δύο εβδομάδων θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) –υπενθυμίζεται ότι απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης– για να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι τα κεφάλαια αυτά να διατεθούν στην Ελλάδα πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή