Πίεση χρόνου για τα όρια δανεισμού στις ΗΠΑ

Πίεση χρόνου για τα όρια δανεισμού στις ΗΠΑ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο ζήτημα του ορίου του δανεισμού εκ μέρους του αμερικανικού Δημοσίου επανέρχεται έντονα στο προσκήνιο και αυτή τη χρονιά, όπως είχε συμβεί ακριβώς προ διετίας. Πάντως, φέτος, η μόνη διαφορά είναι ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, μετακίνησε κατά δύο ημέρες ενωρίτερα τη λήξη της προθεσμίας στις 3 Νοεμβρίου, λόγω των περιορισμένων πόρων κάλυψης των αναγκών του Δημοσίου. Αρα υπάρχει λιγότερος χρόνος να επιλυθεί το ζήτημα και να αποσοβηθεί η διακοπή του κρατικού μηχανισμού. Η προθεσμία ορίστηκε για τις 3 από τις 5 Νοεμβρίου, οπότε και μέχρι τότε η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία θα πρέπει να αποφασίσουν να αυξήσουν το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους των 18,1 τρισ. δολαρίων. Ο λόγος, ο οποίος ανάγκασε το υπουργείο να μεταθέσει την ημερομηνία, είναι ότι αυξήθηκαν κατά 4-6 δισ. δολάρια οι ανάγκες χρηματοδότησης της διοίκησης. Μετά και τη νέα προθεσμία, το υπουργείο, όπως διευκρίνισε ο Τζέικομπ Λιου, θα έχει λιγότερα από 30 δισ. δολάρια για να καλύπτει το λειτουργικό κόστος του αμερικανικού Δημοσίου. «Η τάση για το πώς θα διαμορφωθούν οι διαθέσιμοι πόροι μας εξακολουθεί να είναι αρνητική», τόνισε ο υπουργός. «Με σεβασμό απευθύνω έκκληση στο Κογκρέσο να κινητοποιηθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί, να αυξήσει το όριο του δανεισμού χωρίς καθυστέρηση και να απομακρύνει μία ανεπιθύμητη απειλή για την οικονομία μας».

Οπως καθίσταται εμφανές, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποφύγουν το να επαναληφθεί η ιστορία του Οκτωβρίου του 2013, όταν μετά μία διελκυστίνδα μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών τελικά επετεύχθη συμφωνία λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. Στη σημερινή, όμως, συγκυρία υπάρχει μία ακόμα δυσμενής συνθήκη και αυτή είναι η αποχώρηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ. Ο κ. Μπόνερ πρόκειται να ολοκληρώσει τα καθήκοντά του στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα αντικαταστάτης του. Μέχρι πρότινος ο δεύτερος τη τάξει Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι αναμενόταν να τον διαδεχθεί, αλλά δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται για τη θέση.

Από τη δική του πλευρά και στο όριο της εντολής του, το υπουργείο Οικονομικών ήδη από τον Μάρτιο κάνει χρήση επειγόντων μέτρων, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του κρατικού μηχανισμού, χωρίς, ωστόσο, να υπερβεί το ανώτατο όριο δανεισμού. Τα ταμειακά διαθέσιμα κάτω των 30 δισ. δολαρίων, που έχει το υπουργείο, ενδεχομένως να εξαντληθούν τάχιστα, δεδομένου ότι οι ημερήσιες δαπάνες μπορούν να εκτιναχθούν έως τα 60 δισ. δολάρια. Στις 10 Οκτωβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 73,2 δισ. δολάρια, έναντι του μέσου όρου των σχεδόν 143 δισ. δολαρίων το 2014. «Η προοπτική του να λειτουργεί ο δημόσιος μηχανισμός των ΗΠΑ συνολικά χωρίς δυνατότητα δανεισμού και μόνον με τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα σε μία συγκεκριμένη ημέρα, θα ήταν πραγματικά ανεύθυνο», υπογραμμίζει ο κ. Λιου. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Κέντρου Διακομματικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον και του Jefferies Group και προτού να δημοσιοποιηθεί η πρόβλεψη των σχεδόν 30 δισ. δολαρίων, το υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να απομείνει χωρίς καθόλου ρευστό μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, τα έσοδα που θα αποκομίζει θα μπορούν να καλύπτουν το 69% των πληρωμών του Δημοσίου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τα 14 δισ. δολάρια για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στις 10, 18 και 25 Νοεμβρίου, τα 2,7 δισ. δολάρια σε μισθούς του Στρατού στις 16 Νοεμβρίου και ένα σύνολο 4,7 δισ. δολαρίων για μισθούς των ομοσπονδιακών υπαλλήλων στις 20 και 23 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κέντρου, πιθανώς στη χειρότερη εξέλιξη, το υπουργείο Οικονομικών να πρέπει να θέσει προτεραιότητες στην καταβολή χρημάτων. Τέλος, ήδη το ανώτατο όριο δανεισμού του Δημοσίου έχει επηρεάσει τις αγορές, επειδή το υπουργείο μείωσε την προμήθεια ορισμένων τίτλων βραχείας διάρκειας, ώστε να μην υπερβεί το όριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή