Νέα παρέμβαση ΗΠΑ για το χρέος

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ για το χρέος

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε εκ νέου χθες η Ουάσιγκτον, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να εφαρμόσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον οποίο επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Επανέλαβε τη σημασία να συνεχισθεί η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να προτρέπουν την Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προσφέρει επαρκή ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, καθώς και ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει την εμπλοκή του με όλα τα μέρη. Επανέλαβε, επίσης, την υποστήριξή του για μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω δυσχέρειες και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν το Βερολίνο πρόθυμο να εξετάσει το ενδεχόμενο να δείξει επιείκεια στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, με αντάλλαγμα την παραμονή περισσότερων προσφύγων στη χώρα μας. Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche, η οποία επικαλείται κύκλους στη γερμανική κυβέρνηση, «άμεση προτεραιότητά μας είναι να μείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες».

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα μπορούσε να περάσει σε δεύτερη μοίρα η αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τη συμφωνία με τους πιστωτές. Προς το παρόν, το ρεπορτάζ κάνει λόγο για «πρώτες σκέψεις» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ έσπευσε πάντως να διαψεύσει το επίμαχο ρεπορτάζ και ζήτησε να μη γίνεται διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την εφαρμογή του προγράμματος. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Eνωσης και να προστατεύσει τα σύνορά της», προσέθεσε ο Γερμανός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι θα ενισχυθεί η Frontex, ενώ θα παρασχεθεί και υλικοτεχνική βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ο Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η διαδικασία εφαρμογής του πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα και να μη σχετίζεται με προκλήσεις της επικαιρότητας, όπως η προσφυγική κρίση.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι ιδέες αυτές, που κυκλοφορούν εσχάτως στο Βερολίνο, συνδέονται με τις αυξανόμενες επιφυλάξεις για την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ κυρίως από στελέχη του κόμματός της. Χθες μάλιστα ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών στη Σαξονία και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ ζήτησε σε συνέντευξή του στο «Σπίγκελ» να αποκλειστούν Ελλάδα και Ιταλία από τη Ζώνη Σένγκεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή