Δημοσιονομικά μέτρα έως 7,1 δισ. μόνο το 2016

Δημοσιονομικά μέτρα έως 7,1 δισ. μόνο το 2016

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «βουνό» μέτρων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσουν ακόμα και στα 7 δισ. ευρώ για το 2016 έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 9 δισ., αν προστεθούν και τα μέτρα που θα πρέπει να προσδιοριστούν για τη διετία 2017-2018. Μπορεί οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα να έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερα, αλλά για να διασφαλιστεί η επίτευξη των νέων μειωμένων στόχων απαιτούνται και πάλι νέα μέτρα. Παρεμβάσεις οι οποίες σε γενικές γραμμές έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, αλλά από εδώ και στο εξής θα πρέπει να εξειδικευτούν και, το σημαντικότερο, να εφαρμοστούν. Σήμερα, οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) θα συναντηθούν δύο φορές με τον κ. Ευ. Τσακαλώτο. Το πρωί θα συζητήσουν την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων. Θα συμμετάσχει και ο κ. Αλ. Φλαμπουράρη, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, και τον κ. Τσακαλώτο θα συνοδεύουν οι κ. Γ. Χουλιαράκης και Τρ. Αλεξιάδης. Στη σύσκεψη αυτή θα τεθούν επί τάπητος τα νέα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, καθώς και οι δημοσιονομικές εξελίξεις με επίκεντρο τα φορολογικά μέτρα. Γενικότερα, όμως, όπως προκύπτει από τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, βάσει του 3ου μνημονίου, οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις θα πρέπει να αποφέρουν το 2016 έως και 7,1 δισ. Ειδικότερα, το ποσό αυτό προκύπτει ως εξής:

1. Αλλαγές στη φορολογία: Η φορολογική μεταρρύθμιση, που θα πρέπει να ψηφιστεί έως τα τέλη Νοεμβρίου τουλάχιστον το πρώτο της σκέλος και στις αρχές του επόμενου έτους το δεύτερο σκέλος, αποτελεί τη σημαντικότερη αλλαγή. Εκτιμάται, δε, ότι θα πρέπει συνολικά να διασφαλίσει περί τα 1,8 δισ. επιπλέον έσοδα ή 1% του ΑΕΠ. Στις προωθούμενες αλλαγές περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση της φορολογίας εισοδήματος, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, η σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, η απλοποίηση του συστήματος φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων κ.λπ.

2. Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό: Από τον τομέα αυτό αναζητούνται 1,3 δισ. Εξ αυτών η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει ήδη εντοπίσει το πώς θα προέλθουν τα 600 εκατ. Αυτό θα συμβεί από τη μεταρρύθμιση του συστήματος που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα, όμως, 700 εκατ. θα πρέπει να προέλθουν από νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις, με τη συζήτηση αυτές τις ημέρες να έχει επικεντρωθεί στο πώς θα γίνουν οι περικοπές ώστε να προκύψει το ζητούμενο ποσό.

3. Ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη των δημοσιονομικών απωλειών από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις. Αν και το ποσό των ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ακόμα υπολογιστεί με ακρίβεια, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 4 δισ. ευρώ. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού να αποδείξει την αναγκαιότητα των περικοπών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, ώστε να αποφύγει νέα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή