Αγώνας δρόμου για τη δόση των 2 δισ. ευρώ

Αγώνας δρόμου για τη δόση των 2 δισ. ευρώ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καλύψει τα κενά και τις εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, που για την ώρα κρατούν «κλειδωμένη» την καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ, τρέχει τώρα η κυβέρνηση. Η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου θα είναι το αντικείμενο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που έχει προγραμματισθεί για τις 9 π.μ. σήμερα. Η κυβέρνηση έχει ήδη εισπράξει από προχθές, με την ακύρωση της προγραμματισθείσας τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group, τα σαφή μηνύματα που εκπέμπουν οι εκπρόσωποι των εταίρων και δανειστών για απόλυτη τήρηση των συμφωνηθέντων, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες όπως έχουν σχεδιασθεί. Ακόμη καλύτερη εικόνα διαμορφώθηκε χθες, μετά τον πρώτο κύκλο συναντήσεων υπουργών με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου», που κατέδειξε τα κενά που υπάρχουν και τα σημεία εκείνα στα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να παραγάγει αποτελέσματα άμεσα, προκειμένου τυπικά να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή των χρημάτων.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα τεθούν επί τάπητος τα δεδομένα που έχουν προκύψει και θα γίνει παράθεση των προτεραιοτήτων που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα. «Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών, όπως και επίγνωση του στόχου, που δεν είναι άλλος από την έξοδο της χώρας από την κρίση, με προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ σε σχέση με το ασφαλιστικό είπε ότι «η κυβέρνηση έχει στόχο να φέρει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συντάξεις, με κριτήριο τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Πάντως, και δεδομένης της επιθυμίας του Μαξίμου να περιορισθεί η αρνητική επικοινωνιακή προβολή σε σχέση με την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, η χθεσινή αναφορά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη (ΣΚΑΪ) σε «πενταροδεκάρες», όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη εμφανίσθηκε (Ρ/Σ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 100,9) βέβαιη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην καταβολή της δόσης των 2 δισ. Οπως είπε, ήδη έχει νομοθετηθεί σημαντικό μέρος των προαπαιτουμένων και πολλά από τα υπόλοιπα μπορούν να καλυφθούν απλά με υπουργικές αποφάσεις, ενώ, αν προκύψει κάποια εκκρεμότητα, υπάρχει η δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή τον Νοέμβριο.

Η πίεση προς την κυβέρνηση, πάντως, είναι δεδομένη, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα από τα περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Παράλληλα, τα σαφή μηνύματα που εκπέμπει η άλλη πλευρά, αλλά και η δυσκολία που αντιμετώπισε το κυβερνητικό επιτελείο στην εξεύρεση ισοδυνάμων για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναστέλλουν τις όποιες σκέψεις για αναζήτηση ισοδυνάμων, προκειμένου να αντικατασταθούν άλλα μέτρα εκ των ήδη συμφωνηθέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή