Επιτροπή Πόθεν Εσχες: Περαιτέρω έλεγχος για Φλαμπουράρη και Σταθάκη

Επιτροπή Πόθεν Εσχες: Περαιτέρω έλεγχος για Φλαμπουράρη και Σταθάκη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα ως προς την πορεία ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών ανέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης της Βουλής, η οποία δρομολόγησε επίσης περαιτέρω έλεγχο των υποθέσεων που αφορούν τους υπουργούς Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη και Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη, καθώς και άλλους περίπου 60 νυν και πρώην βουλευτές.

Τα ερωτήματα αφορούν: Πρώτον, πότε έληξε η συμφωνία ανάθεσης του ελεγκτικού έργου στους ορκωτούς λογιστές, καθώς σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής, κ. Γ. Βαρεμένο, πρόκειται τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπογραφεί νέα. Δεύτερον, γιατί επί προεδρίας της Βουλής της Ζωής Κωνσταντοπούλου καταγράφηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στις υπό την κ. Χαραλαμπίδου συνεδριάσεις της επιτροπής.

Οσον αφορά τις περιπτώσεις των δύο κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση: Για τον μεν κ. Σταθάκη, ο οποίος φέρεται να μην έχει δηλώσει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, ζητήθηκε ο έλεγχος του κατά πόσον έχει φορολογηθεί αυτό το ποσό, το οποίο όντως δεν υπάρχει σε μία ετήσια δήλωσή του και εμφανίζεται σε επόμενη. Ο κ. Βαρεμένος σχετικά με το θέμα της μη αρχικής δήλωσης σημείωσε ότι πράγματι υπάρχει παράλειψη.

Ο ισολογισμός

Για το ζήτημα του κ. Φλαμπουράρη, ο οποίος εμφανίζεται ως μέτοχος σε ιδιωτική εταιρεία, δόθηκε, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, εντολή να προσκομιστεί, μεταξύ άλλων, ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας στην οποία συμμετείχε, καθώς ως γνωστόν τις τελευταίες ημέρες υπήρξε δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού κ. Χ. Θεοχάρη περί ύπαρξης «μαύρων ταμείων» στην εν λόγω επιχείρηση.

Ενδιαφέρον είναι ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής -και πλέον εν αναμονή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ- στην αίθουσα της ολομέλειας, εθεάθησαν ο κ. Φλαμπουράρης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βαρεμένος να έχουν ολιγόλεπτη συζήτηση.

Για τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Π. Χαϊκάλη φαίνεται να εγκαταλείπεται, μετά και από επικοινωνία με την Κύπρο, η διάσταση της «εξωχώριας εταιρείας» και αναζητείται αν το ποσό των 30.000 ευρώ που εμφανίζεται σε ένα παραστατικό, έχει δηλωθεί και φορολογηθεί. Με την περίπτωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μητρόπουλου απλώς σημειώθηκε, βάσει της ίδιας πληροφόρησης, ότι αναμένονται νέα από τους οικονομικούς εισαγγελείς, στους οποίους παραπέμφθηκε η υπόθεση.

Ο κ. Βαρεμένος, σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι υπάρχουν επίσης άλλες περίπου 50 με 60 υποθέσεις νυν και πρώην βουλευτών, για την οικονομική χρήση 2012, επί των οποίων κρίνεται αναγκαίο να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις ή να δοθούν συμπληρωματικά στοιχεία από τους υπόχρεους και για τον σκοπό αυτό θα δεχθούν από την επιτροπή επιστολές ώστε εντός 10ημέρου να τα παράσχουν στην υπηρεσία. Παράλληλα, σημείωσε πως προτεραιότητα δίδεται στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία δημοσιοποίησης -με προφανώς μεγάλη καθυστέρηση- των δηλώσεων «πόθεν έσχες» 2013 (χρήση 2012).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή