Μηνύματα, συμβολισμοί και υποσχέσεις από Ολάντ

Μηνύματα, συμβολισμοί και υποσχέσεις από Ολάντ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε στην Αθήνα δεν ακουγόταν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι ήχοι από τα κλικ των φωτογράφων ήταν δυνατοί και πολυάριθμοι. Ο κακός καιρός εξάλλου δεν επηρέασε τη σχέση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος κατέφθασε με φιλικές διαθέσεις, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα και δυνατά καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, αρχίζοντας με τη συνέντευξή του στην «Κ», στην έκδοση της 22ας Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει ειδικά στις ομάδες του προέδρου, οι οποίες είχαν προετοιμάσει με μεγάλη προσοχή αυτό το ταξίδι, ενώ και η ομιλία του Φρανσουά Ολάντ είχε συντεθεί όπως μία παρτιτούρα.

Είτε κατά τη διάρκεια του πλούσιου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είτε στο πρωινό στην πρεσβεία της Γαλλίας την Παρασκευή, παρουσία των επικεφαλής των επιχειρήσεων, είτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου ή ακόμα και στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμιζε τη μακροχρόνια φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε ακόμη, σε κάθε ευκαιρία, την άφιξη του στρατηγού Ντε Γκωλ το 1963 στην Ελλάδα, και επαναλάμβανε, σχεδόν μονότονα η αλήθεια είναι, ότι δεν πρόκειται για έναν πρόεδρο ο οποίος υποστηρίζει έναν πρωθυπουργό, αλλά για μια ιστορία φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Το γεγονός, πάντως, ότι ερχόταν και επανερχόταν, κατά τη διάρκεια των ομιλιών, στην ιστορική βραδιά της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, ενδεχομένως, από κάποια στιγμή και μετά, να κούρασε, αλλά εννοείται πως κανείς δεν είπε τίποτα.

Η φιλία, όμως, έχει και τα όριά της. Οπως επισήμανε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «K» ο Γάλλος πρόεδρος, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου, «αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν άπαξ από το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν, όμως μία φορά μόνο θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αυτό της ελάφρυνσης του χρέους, με σκοπό την εξυπηρέτησή του», δήλωσε.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι γαλλικές αρχές είναι αισιόδοξες και θεωρούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες στο τέλος θα περιοριστούν. Για την εξυπηρέτηση του χρέους, η Γαλλία εξακολουθεί να διακηρύττει το ίδιο μήνυμα: αναδιάρθρωση ως προς την αποπληρωμή των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε λόγο για μείωση του χρέους, ώστε να μην προσβληθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά μιλάμε μόνο για εξασφάλιση περισσότερου χρόνου προκειμένου να εξοφληθούν οι τόκοι του ελληνικού χρέους.

Οι γέφυρες

Ενα από τα ισχυρότερα σημεία αυτής της επίσκεψης θα είναι, πέρα από τη φιλία, η κατασκευή νέων γεφυρών ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Η Γαλλία έχει δεσμευθεί να ενθαρρύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και να υποδεχθεί στο έδαφός της, με περισσότερες διευκολύνσεις, τους Ελληνες φοιτητές. Η Ναζάτ Βελό Μπελκασάμ, υπουργός Παιδείας, επιβεβαίωσε την πρόθεση αυτή.

Το ίδιο και η Φλερ Πελερίν, υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, η οποία επιθυμεί να ενισχύσει τη βοήθεια που παρέχει το TV5MONDE στην Ελλάδα, στον οπτικοακουστικό τομέα, αλλά και αναφορικά με τα προγράμματα ανταλλαγής και εκπαίδευσης.

Τέλος, οι πέντε επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Φρανσουά Ολάντ, εξασφάλισαν κάποιες επαφές προκειμένου να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεισδύσουν καλύτερα στην ελληνική αγορά, καθώς και οι πέντε εταιρείες που εκπροσωπούν έχουν ήδη παρουσία στη χώρα. Επειτα από ένα φιλικό γεύμα στη βροχή, αλλά στο Μουσείο της Ακρόπολης, και ύστερα από τη συνάντηση με τη Γαλλική Κοινότητα, ο Φρανσουά Ολάντ και η αντιπροσωπεία του επέστρεψαν στη Γαλλία, και η βροχή σταμάτησε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή