Σήμερα το νομοσχέδιο για τις τράπεζες

Σήμερα το νομοσχέδιο για τις τράπεζες

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί τελικά το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμεναν προς διαμόρφωση σημαντικά θέματα για τη δομή του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις για τη συμμετοχή των κατόχων ομολόγων κύριας εξασφάλισης σε ενδεχόμενο bail in, αλλά και την επιμονή των θεσμών οι αυξήσεις κεφαλαίου να αφορούν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, όπως θα διαμορφωθούν με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test.

Παράλληλα, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αποκλείονται οι Ελληνες επενδυτές, καθώς τα capital controls πρακτικά κάνουν αδύνατη τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών εξετάζουν να απευθυνθούν μόνο σε ξένους θεσμικούς επενδυτές λόγω των περιορισμένων χρονικών πλαισίων.

Ωρες πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test στα επιτελεία των τραπεζών επικρατεί αισιοδοξία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη δομή του νόμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα διαμορφωθούν με βάση το δυσμενές σενάριο στο επίπεδο των 14 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με την ενσωμάτωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης οι κεφαλαιακές ανάγκες για το βασικό σενάριο, τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν απαραιτήτως, θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή και ότι όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει από τη Δευτέρα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. «Πρώτος στόχος μας είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με τρόπο που να μη θιχτούν οι καταθέσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει εντός του 2015, διότι από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή η οδηγία η οποία επιβάλλει το κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ύψος». Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά υπάρχουν και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες. Οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει το ΤΧΣ θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου. Σημείωσε επίσης ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων «γι’ αυτό τώρα μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσουμε αμέσως στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων».

Ανταλλαγές ομολόγων

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της μετοχικής τους βάσης για την κάλυψη των αναγκών της ανακεφαλαιοποίησης Alpha Bank και Eurobank προχωρούν στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και τους κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης για την ανταλλαγή των τίτλων τους με μετοχές. Σημειώνεται ότι αν μια τράπεζα δεν διαθέτει επαρκή Ιδια Κεφάλαια (CET1) τότε υπάρχει κίνδυνος να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης και οι κάτοχοι ομολόγων να χάσουν το σύνολο των κεφαλαίων τους.

Η πρόταση της Alpha Bank αφορά τους κατόχους τίτλων ονομαστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ και προσφέρει:

• Υβριδικά: Προσφέρει μετρητά που αντιστοιχούν στο 5% της ονομαστικής αξίας, ή μετοχές στην τιμή διάθεσης της ΑΜΚ που να αντιστοιχούν στο 50% της ονομαστικής αξίας.

• Ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (LTier II): Το τίμημα σε μετρητά αντιστοιχεί στο 9% της ονομαστικής αξίας, ή εναλλακτικά προσφέρεται ανταλλαγή των ομολογιών με μετοχές στο 85% της ονομαστικής αξίας.

• Ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior bonds): Προσφέρει μετρητά που αντιστοιχούν στο 50% της ονομαστικής αξίας, ή ανταλλαγή των ομολογιών με νέες μετοχές στο 100% της ονομαστικής αξίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 16 Νοεμβρίου.

Η πρόταση της Eurobank αφορά τίτλους αξίας 877 εκατ. ευρώ και δίνει στους κατόχους ομολόγων τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με μετοχές:

• Για ομόλογα κύριας εξασφάλισης στο 100% της ονομαστικής αξίας (με premium έναντι της τρέχουσας τιμής (market price) που ενδεικτικά ήταν 71,25% την 26η Οκτωβρίου 2015).

• Για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης στο 80% της ονομαστικής αξίας.

• Για τα υβριδικά ομόλογα στο 50% της ονομαστικής αξίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 16 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT