Η κυβέρνηση απέναντι στο «κοινωνικό μέτωπο»

Η κυβέρνηση απέναντι στο «κοινωνικό μέτωπο»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το λεγόμενο «κοινωνικό μέτωπο», προνομιακό πεδίο αλίευσης κομματικής πελατείας ενόσω βρισκόταν στην αντιπολίτευση, καλείται να αναμετρηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η δικομματική κυβέρνηση. Και μπορεί στην ηγεσία της κυβέρνησης να ισχυρίζονται ότι οι πολίτες αυτή τη φορά «ήξεραν τι ψήφιζαν στις εκλογές», ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα υλοποίησης του τρίτου μνημονίου διαμορφώνει το νέο πεδίο αντιπαράθεσης, στο οποίο θα δοκιμασθούν οι κυβερνητικές αντοχές, αυτό των θιγόμενων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων από τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή.

Ηδη, τις προηγούμενες ημέρες, δόθηκε μια πρόγευση από την αντίδραση των φαρμακοποιών στην προοπτική πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς φαρμάκου. Και έπεται συνέχεια. Οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας των αλλαγών στη φορολόγησή τους.

Βεβαίως, το μεγάλο μέτωπο πρόκειται να διαμορφωθεί σε σχέση με το ασφαλιστικό. Μπορεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να έσπευσε να αποδοκιμάσει το πόρισμα της «επιτροπής σοφών», λέγοντας ότι δεν αποτελεί θέσφατο και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, ότι η κυβερνητική πρόταση που θα έρθει θα είναι σαφώς βελτιωμένη, ωστόσο τα βασικά δεδομένα δεν αλλάζουν: και περικοπές στις συντάξεις θα υπάρξουν και σημαντικές τροποποιήσεις στα όρια ηλικίας και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Και όλα αυτά σύντομα, καθώς μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να παρουσιασθεί το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Εγκλωβισμένη

Η κυβέρνηση, έχοντας υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει το νέο μνημόνιο υλοποιώντας πολιτικές με θετικό κοινωνικό πρόσημο, εμφανίζεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων, από την υλοποίηση των οποίων εξαρτάται η αποκατάσταση της ομαλής ροής χρηματοδότησης και στη διογκούμενη δυσαρέσκεια μεγάλων κοινωνικών ομάδων, όπως, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που θα θιγούν από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας και οι συνταξιούχοι, που βρίσκονται ενώπιον νέων περικοπών στις συντάξεις. Ηδη, νιώθει την πίεση της κομματικής βάσης και των στελεχών των τοπικών οργανώσεων που αισθάνονται ότι καλούνται να διαχειριστούν πολιτικές επιλογές που δεν μπορούν να υπερασπιστούν.

Πέραν όλων αυτών, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συνακόλουθη καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, οδήγησε εκ νέου σε οριακή κατάσταση από άποψη ταμειακών διαθεσίμων, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην καταβολή των πάσης φύσεως επιδομάτων, εξέλιξη που προκαλεί δυσαρέσκεια στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε ένα κοινό στο οποίο η κυβέρνηση έχει επενδύσει. Την ίδια στιγμή, η προοπτική «έντιμου συμβιβασμού» στο θέμα των «κόκκινων» δανείων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπαναχώρησης της κυβέρνησης από την αρχική θέση της για το εν λόγω ζήτημα.

Τελευταία ψηφίδα σε αυτό το δύσκολο παζλ είναι οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος του έτους οι πολίτες, καθώς στη φορολογία εισοδήματος προστέθηκαν τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ και αναμένονται τα τέλη κυκλοφορίας.

Εναντι όλων αυτών, η κυβερνητική ηγεσία επενδύει σε δύο σημεία: στην πεποίθηση ότι η αυξημένη πίεση που δέχεται η χώρα από την προσφυγική κρίση θα ανοίξει παράθυρο για χαλάρωση του προγράμματος, αν και την άποψη αυτή δεν δείχνουν να συμμερίζονται όλοι οι εταίροι και, κατά δεύτερον, στην προοπτική να ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή