Ενδοκυβερνητικό μέτωπο άνοιξαν οι δηλώσεις Φίλη

Ενδοκυβερνητικό μέτωπο άνοιξαν οι δηλώσεις Φίλη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές αντιδράσεις και αιτήματα για απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση πυροδότησε χθες δήλωση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων. Οι δηλώσεις προκάλεσαν αμηχανία στο Μαξίμου, που διακριτικά αποστασιοποιήθηκε, άνοιξαν ένα νέο μέτωπο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και λειτούργησαν ως εφαλτήριο σκληρών δηλώσεων από την αντιπολίτευση κατά του υπουργού, ενώ οργισμένη ήταν η αντίδραση ποντιακών συλλόγων και σωματείων.

Ολα άρχισαν όταν ο κ. Φίλης δήλωσε (Star), απαντώντας σε ερώτηση για παλαιότερες τοποθετήσεις του, ότι «έκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του, τονίζοντας ότι «εγώ δεν θέλω να επιβάλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική.

Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού». Την κυβερνητική ηγεσία δεν χαροποίησε ιδιαίτερα το άνοιγμα ενός νέου μετώπου εξ αφορμής μιας δήλωσης και κατεβλήθη σαφής προσπάθεια να κλείσει το ζήτημα, με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις. Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, φρόντισαν αν διαχωρίσουν τη θέση τους, με την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη να τονίζει ότι «οι ΑΝΕΛ δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη», ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων». Την αποπομπή του κ. Φίλη από την κυβέρνηση ζήτησαν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας. Επιπλέον, 45 βουλευτές της Ν.Δ., με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό, ζητούν την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας από την κυβέρνηση.

Εντονη ήταν και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «πρόκληση και ανιστόρητη» τη δήλωση Φίλη. «Καλούμε τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ σε σχόλιό του, αφού υπενθυμίζει ότι ψήφισε στη Βουλή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, τονίζει ότι «ανοίγονται ζητήματα που αξιοποιούνται για αποπροσανατολισμό από την αντιλαϊκή λαίλαπα, για την οποία είναι συνυπεύθυνοι η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή