ΝΟΤΑΜ της Αθήνας για τουρκικές ασκήσεις

ΝΟΤΑΜ της Αθήνας για τουρκικές ασκήσεις

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα την κινητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Η Τουρκία εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες NOTAM (αγγελία προς αεροναυτιλλομένους) με την οποία δεσμεύει ένα τμήμα του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ Σκύρου, Λέσβου, Αγίου Ευστρατίου και Ψαρών, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις από τις 15 Νοεμβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η περιοχή η οποία δεσμεύεται, βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και δεν επικαλύπτει ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κατά την πάγια τακτική της, η Αθήνα εξέδωσε δική της NOTAM, όπου –κατά τα συνήθη– ζητεί να μην πραγματοποιούνται ασκήσεις την περίοδο των εορτών και να μη δεσμευτεί η συγκεκριμένη περιοχή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Οπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, δεν είναι πρώτη φορά που η Τουρκία προχωράει σε μια τέτοια κίνηση, ούτε και πρωτόγνωρη η δέσμευση του συγκεκριμένου τετραγώνου στο Αιγαίου. Αποτελεί, ουσιαστικά, μέσο πίεσης της Τουρκίας προκειμένου να αναδείξει τη μόνιμη άποψη της περί χρήσης τμημάτων του Αιγαίου ως πεδίων βολής. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως σπάνια η Τουρκία πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις για όλο το χρονικό διάστημα για το οποίο δεσμεύει εκτάσεις στο Αιγαίο, ενώ κάποιες φορές δεν τις χρησιμοποιεί καθόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή