Προτάσεις Θεοδωράκη στον Μ. Σουλτς

Προτάσεις Θεοδωράκη στον Μ. Σουλτς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακέτο μέτρων για να υπάρξει διέξοδος στο προσφυγικό θα παραδώσει ο Στ. Θεοδωράκης στον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, με κύριο στόχο να κινητροδοτηθούν οι πρόσφυγες για να παραμένουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στη χώρα τους και να μην έχουν ως αυτονόητο προορισμό την Ε.Ε. Πρόκειται για προτάσεις που επεξεργάστηκε εννεαμελής επιτροπή, αποτελούμενη από διεθνολόγους, στελέχη που έχουν εργαστεί στις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και μέλη διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

H κυριότερη εξ αυτών είναι η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία, προκειμένου να αλλάξει άμεσα τη νομοθεσία της, που σήμερα απαγορεύει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε πολίτες ανατολικών χωρών και στους πρόσφυγες να εργαστούν. Αν τούτο συμβεί –π.χ., με αντικίνητρο τη μείωση της χρηματοδότησης στην Αγκυρα– στο Ποτάμι εκτιμούν ότι σημαντικός αριθμός προσφύγων θα παραμείνει για να εργαστεί σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, ενώ αντίστοιχη διπλωματική πίεση προτείνεται να ασκηθεί και στις αραβικές χώρες που έχουν κλειστά τα σύνορά τους. Στις εισηγήσεις του Ποταμιού εντάσσεται ο πειθαναγκασμός της Αγκυρας να κάνει εκείνη τον έλεγχο των προσφύγων στα παράλιά της, όπως και η Ε.Ε. να ανακοινώσει ένα ανώτατο όριο αδειών ασύλου που μπορεί κάθε κράτος-μέλος της να χορηγήσει εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να σταλεί ένα κεντρικό μήνυμα αποθάρρυνσης των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωράκης θα επισημάνει με στοιχεία στον κ. Σουλτς τη στρέβλωση που υπάρχει σήμερα στην κατανομή των δυνάμεων της Frontex ανάμεσα στο νότιο μέτωπο (της Ιταλίας) και το ανατολικό (της Ελλάδας), επισημαίνοντάς του την ανάγκη να μετακινηθούν το ταχύτερο στη χώρα μας τόσο σκάφη που παραμένουν εν αχρησία στην Ιταλία όσο και ανθρώπινο δυναμικό. Θα του ζητήσει επίσης αντί χρημάτων, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, να δοθεί στην Ελλάδα έμπρακτη βοήθεια, π.χ. με την αποστολή λιμενικών πλοιαρίων από χώρες όπως η Γαλλία, που τούτη την ώρα τα έχει παροπλισμένα.

«Πρόκειται για προτάσεις που θεωρήσαμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να καταθέσουμε στον κ. Σουλτς, πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για το προσφυγικό», έλεγαν χθες συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή