Ο «δεκάλογος» ΠΑΣΟΚ για το μεταναστευτικό

Ο «δεκάλογος» ΠΑΣΟΚ για το μεταναστευτικό

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κατέθεσε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά, κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί η μετατροπή των ελληνικών νησιών σε «μικρές Λαμπεντούζες», ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι το προσφυγικό φαινόμενο «δεν προσφέρεται για ασκήσεις εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι διμερές θέμα Ελλάδας – Τουρκίας». Η κ. Γεννηματά, η οποία συνάντησε χθες το απόγευμα και τον επίτροπο Οικονομικών  Πιερ Μοσκοβισί, περιέλαβε στις προτάσεις της για το προσφυγικό τα εξής:

Πρώτον, διεθνοποίηση του προσφυγικού, ως παγκόσμιου και όχι μόνο ευρωπαϊκού προβλήματος. Δεύτερον, να παραμείνουν οι πρόσφυγες κοντά στις εστίες τους. Τρίτον, να δημιουργηθούν κέντρα καταγραφής (hotspots) σε Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο. Τέταρτον, αναθεώρηση των προβλέψεων του Δουβλίνου ΙΙ και ΙΙΙ. Επί τούτου, καλούν την κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη ενόψει της σχετικής πρότασης που θα κάνει η Επιτροπή τον Μάρτιο. Πέμπτον, να αυξηθεί ο αριθμός προσφύγων για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα. Από τη Χαρ. Τρικούπη περιγράφουν ως διαπραγματευτικό λάθος την αποδοχή φιλοξενίας 50.000 ατόμων στο ελληνικό έδαφος, δίχως την παράλληλη εξασφάλιση αύξησης του αριθμού των προσφύγων προς μετεγκατάσταση. Εκτον, να σχεδιαστεί η προσωρινή παραμονή των 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα σε συνεννόηση με τους δήμους και την κατάλληλη αξιοποίηση των χώρων του Δημοσίου. Εβδομον, να δημιουργηθεί μόνιμο σύστημα επανεγκατάστασης. Ογδοον, να συσταθεί ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Ενατον, να αξιοποιήσει η Ελλάδα το άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς όφελος των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Και, δέκατον, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της Ε.Ε. για την επίλυση της κρίσης στη Συρία και στις λοιπές εμπόλεμες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή