Διχάζει το Ποτάμι η ψηφοφορία

Διχάζει το Ποτάμι η ψηφοφορία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα του μνημονίου δίχασε χθες το Ποτάμι και για πρώτη φορά ο κ. Στ. Θεοδωράκης έκρινε αναγκαίο να θέσει σε εσωτερική ψηφοφορία τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του. Είναι ενδεικτικό ότι από τους δέκα βουλευτές μόνον οι πέντε (Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλης, Κατ. Μάρκου, Γ. Μαυρωτάς και Γρ. Ψαριανός) στήριξαν τη δική του εισήγηση να πει το Ποτάμι «παρών» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, καθώς οι άλλοι πέντε (Χαρ. Θεοχάρης, Σπ. Λυκούδης, Αχμ. Ιλχάν, Κ. Μπαργιώτας, Ι. Φωτήλας) τάχθηκαν μέχρι τέλους υπέρ της καταψήφισης επί της αρχής του νόμου.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η διαφωνία των βουλευτών δεν αφορούσε αυτή καθαυτή τη στάση τους για τα περισσότερα από τα 61 άρθρα τα οποία θα ψηφίσουν. Οι ενιστάμενοι βουλευτές επέμειναν ότι πρέπει το κόμμα να πει «όχι» επί της αρχής, προκειμένου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους πολίτες ότι δεν δίνουν πλέον καμία χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολύ περισσότερο –όπως υποστήριξαν οι κ. Θεοχάρης και Λυκούδης– όταν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν συνειδητοποιούν την ανάγκη μιας στοιχειώδους εθνικής προσυνεννόησης και συναίνεσης για αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Εντέλει, ωστόσο, πλειοψήφησε οριακά η αντίθετη άποψη, την οποία πέραν του κ. Θεοδωράκη στήριξε ενθέρμως ο κ. Σπ. Δανέλης. Δηλαδή το Ποτάμι να καταγγείλει μεν ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τσουβαλιάζουν άσχετα μέτρα με τα προαπαιτούμενα», αλλά να μην πει «όχι» στο ν/σ προκειμένου να καταστήσει ευκρινή τη διαφορά του «από τον παλαιοκομματικό τρόπο της στείρας άρνησης που εξακολουθούν να πολιτεύονται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».

Καίτοι, πάντως, οι βουλευτές του Ποταμιού δεν ομονόησαν στην κεντρική στάση του κόμματος, έχει προφανή σημασία ότι ύστερα από διαβούλευση συμφώνησαν επακριβώς στη στάση τους επί των επιμέρους άρθρων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να καταψηφίσουν 11 άρθρα, καθώς σε αυτά, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, «υπάρχουν ρυθμίσεις που ξηλώνουν ακόμη και πρόσφατες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, καταστρατηγούν πλήρως την αξιοκρατία στην Παιδεία και τη Δικαιοσύνη, ενώ φανερώνουν και την αριστερή ιδεοληψία σε μείζονες μεταρρυθμίσεις όπως π.χ. στη διαχείριση των λιμένων».

Στη Σεβαστουπόλεως έσπευδαν, βέβαια, να υποβαθμίσουν τις χθεσινές διαφωνίες των βουλευτών του Ποταμιού, υποστηρίζοντας ότι έχουν μόνο συμβολικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα και αποδίδοντάς τες στο γεγονός ότι για πρώτη φορά ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα επιχειρεί να ασκήσει εποικοδομητική και όχι ανέξοδη κριτική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι χθεσινές διαφωνίες έμελλε να επισκιάσουν τη συνάντηση που είχε ο κ. Θεοδωράκης με τον κ. Σουλτς. Και κυρίως το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού, εκτός από τις συγκεκριμένες προτάσεις που του κατέθεσε για την ανακοπή των προσφυγικών ροών στην Ε.Ε., φέρεται να έπεισε τον πρόεδρο της Ευρωβουλής να προωθήσει μια συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα μετάσχει πλην του Αλ. Τσίπρα και ο Ταγίπ Ερντογάν με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή