Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει τον βηματισμό της

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει τον βηματισμό της

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύννεφα έχουν αρχίσει να σωρεύονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, λιγότερο από δύο μήνες μετά την εκλογική επικράτηση του κ. Αλ. Τσίπρα και τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Παρά την αίσθηση πολιτικής ηγεμονίας του πρωθυπουργού, που μετέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ής Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση εμφανίζεται να χάνει ήδη τον βηματισμό της, καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί τις πολλαπλές προκλήσεις του τρίτου μνημονίου, την ωρολογιακή βόμβα του μεταναστευτικού, αλλά και, στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, τις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ, ενώ και η κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μεταδίδει εκ νέου εικόνα ρευστότητας.

Σε σχέση με τους εταίρους, η κυβέρνηση εμφανίζεται να παλινωδεί τόσο σε σχέση με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, όσο και με το μεταναστευτικό. Η προχθεσινή αναβολή του προγραμματισμένου Euroworking Group σηματοδοτεί την αδυναμία της να καταλήξει σε συμβιβασμό με την τρόικα για σαφώς πιο «διαχειρίσιμα» –αν και με δεδομένο πολιτικό κόστος– θέματα, όπως τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και η νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για τις δυνατότητες εκ μέρους της χειρισμού πολύ πιο σοβαρών παρεμβάσεων, τις οποίες προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, σε σχέση με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, με τους αγρότες στο δεύτερο αυτό «κεφάλαιο» να αποτελούν ειδική υποκατηγορία.

Το μεταναστευτικό

Επίσης, στο μεταναστευτικό, παρά την έντονη κινητικότητα που επιδεικνύει προσωπικά ο πρωθυπουργός, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά πενιχρά. Η Αθήνα έχει αναλάβει την υποχρέωση φιλοξενίας 50 χιλιάδων προσφύγων χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις στήριξης από τα λοιπά κράτη-μέλη και χωρίς να προωθεί τις διαδικασίες, ώστε να σηκώσει αποτελεσματικά αυτό το πολλαπλό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό βάρος. Παράλληλα, δε, και παρά τις εύλογες ελληνικές αντιδράσεις, οι εταίροι επαναφέρουν σε τακτά χρονικά διαστήματα το αίτημα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο.

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, το κλίμα πλήρους αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συμπόρευσης που μετέδιδαν οι κοινοί πανηγυρισμοί των κ. Τσίπρα και Καμμένου το βράδυ των εκλογών, φαντάζει πλέον μακρινό παρελθόν. Την περασμένη εβδομάδα, με εντολή του κ. Καμμένου οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν τη διάταξη στα προαπαιτούμενα για τη φορολόγηση των Ελλήνων ζυθοπαραγωγών και τη ρύθμιση για το Μέγαρο Μουσικής, ενώ ο υπουργός Αμυνας επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, με αφορμή την εκ μέρους του τελευταίου αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Πολλοί εκτίμησαν ότι η στάση του κ. Καμμένου σχετίζεται με την «ιδιαίτερη» πολιτική ατζέντα των ΑΝΕΛ και ότι οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν σε απολύτως στέρεη βάση, παρά τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο κ. Καμμένος ήδη επανεξετάζει τη στρατηγική του με βάση και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Κεντροδεξιά, μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στη Συγγρού. Ομως, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη παρατηρούν πως ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε να αποσύρει τις δύο επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά προτίμησε να τεθούν σε ψηφοφορία, γνωρίζοντας την επερχόμενη αντίδραση του κυβερνητικού του εταίρου και σπεύδουν να ερμηνεύσουν τη συγκεκριμένη επιλογή ως «μήνυμα» εκ μέρους του πρωθυπουργού, ότι και για τον ίδιο η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι βουλευτές

Το τοπίο δεν είναι ανέφελο ούτε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εμφανιζόταν ως απολύτως ελεγχόμενη μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Και τούτο, παρότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μέχρι τώρα έχουν κληθεί να ψηφίσουν μόνον προαπαιτούμενα-λάιτ, καθώς τα πραγματικά επώδυνα μέτρα, όπως το ασφαλιστικό και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, έπονται το επόμενο δίμηνο. Είναι ενδεικτικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε, την Πέμπτη το βράδυ, να αποσύρει, υπό τον φόβο διαρροών από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, διάταξη για τα αυθαίρετα στα δάση, παρότι λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση επιμένει στην υπερψήφισή της.

Οι συνθήκες πιθανής ρευστότητας στην εγχώρια πολιτική σκηνή έχουν γίνει αντιληπτές τόσο στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσο και στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, που κατά την παραμονή του στην Αθήνα συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, εκφράζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο εξελίξεων, ακόμη και τους αμέσως επόμενους μήνες. Πάντως, η στάση που θα πρέπει να τηρηθεί έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί κραδασμούς και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Στο ΠΑΣΟΚ οι κ. Ευαγγ. Βενιζέλος και Ανδρ. Λοβέρδος πιέζουν για ακόμη υψηλότερους τόνους έναντι της κυβέρνησης και είναι ιδιαίτερα οξείς στις παρεμβάσεις τους στη Βουλή. Επίσης, στο Ποτάμι οι κ. Χ. Θεοχάρης και Σπ. Λυκούδης πρωτοστάτησαν στις εσωκομματικές συζητήσεις, ενόψει της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να μη δίδεται πλέον καμία «ασυλία» στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT