Στη γραμμή Ντράγκι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup

Στη γραμμή Ντράγκι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόβος ότι η αβεβαιότητα για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα αποθαρρύνει τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες οδήγησε χθες το Eurogroup στο να αποσυνδέσει την ανακεφαλαιοποίηση από την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων μέτρων.

Πριν από περίπου έναν μήνα, η Γερμανία και οι δορυφόροι της είχαν προχωρήσει στην άμεση σύνδεση της υλοποίησης όλων των μέτρων του μνημονίου με τη διάθεση των δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Τότε είχε αντιδράσει άμεσα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς διέβλεπε ενδεχόμενο καθυστέρησης που θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών εντός του έτους.

Καταλυτικό ρόλο στη χθεσινή απόφαση έπαιξε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ των τραπεζών, καθώς διαμόρφωνε στα 10 δισ. το ποσό που θα πρέπει να συνεισφέρει το Δημόσιο. Ετσι, τα επιπλέον 15 δισ. που ήταν διαθέσιμα δεν χρειαζόταν να τα δανειστεί η Ελλάδα.

Ωστόσο, ακόμα και την περασμένη εβδομάδα η ανακεφαλαιοποίηση δεν είχε αποσυνδεθεί από τα δύο πακέτα προαπαιτούμενων μέτρων. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είχε δηλώσει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ότι τα 10 δισ. θα διατεθούν υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Πακέτο το οποίο θα περιλάμβανε παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, φορολογία, νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κ.λπ.

Δεδομένου ότι το πακέτο αυτό είναι αρκετά «βαρύ» για να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου και κατ’ επέκταση να εκταμιευθούν από τον ESM τα 10 δισ. άμεσα και να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, το Eurogroup αποφάσισε τελικά χθες να αποσυνδέσει την εφαρμογή του από την παροχή των 10 δισ. Και αυτό, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, επειδή θα δημιουργείτο μεγάλη αβεβαιότητα στους ιδιώτες επενδυτές που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, με κίνδυνο να αποσύρουν τελικά το ενδιαφέρον τους και να χρειαστεί η Ευρωζώνη να δανείσει περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Επίσης, μία τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε και τον δρόμο για «κούρεμα» καταθέσεων, εφόσον η διαδικασία πραγματοποιηθεί το 2016. Κάτι που δεν το επιθυμεί ούτε η ΕΚΤ ούτε η Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή