Μήνυμα αποκατάστασης ειρήνης στη Μ. Ανατολή

Μήνυμα αποκατάστασης ειρήνης στη Μ. Ανατολή

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα για την ανάγκη συστράτευσης όλων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, εξέπεμψε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία Ευρωπαίων ραββίνων οι οποίοι διεξάγουν το ετήσιο συνέδριό τους στην Ελλάδα.

«Η Ευρώπη είναι εκείνη, σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, η οποία έχει τη δύναμη, λόγω του πολιτισμού της και του παρελθόντος της, να υπερασπισθεί την ειρήνη και τον άνθρωπο», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στους κοινούς αγώνες και στις θυσίες των δύο λαών, και ιδίως των Ελλήνων Εβραίων, με στόχο την υπεράσπιση «της αξίας που λέγεται “άνθρωπος”… γιατί εμείς γνωρίζουμε καλύτερα ότι όταν θίγεται ο άνθρωπος, τότε παύουν να υπάρχουν και πολιτισμός και δημοκρατία».

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού από τον συνδυασμό οικονομικής και προσφυγικής κρίσης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του συνεδρίου των Ευρωπαίων ραββίνων, αρχιραββίνος Μόσχας P. Goldschmidt, υπογραμμίζοντας ότι «επί σειρά χιλιετιών συμβιώνουν ο ελληνικός πολιτισμός και εμείς». Ο ίδιος επικαλέστηκε αναφορές του Πάπα Βενέδικτου, προ ετών, ότι «τρία πράγματα ενώνουν την Ευρώπη και τον πολιτισμό της: είναι η πολιτική στη Ρώμη, η φιλοσοφία η ελληνική, αλλά και η Τορά της Ιερουσαλήμ».

Από τη συνάντηση του κ. Παυλόπουλου με την αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων ραββίνων δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η αναφορά στους διωγμούς των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης («από σύνολο 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, 48.500 έχασαν τη ζωή τους», επεσήμανε ο ραββίνος Ρ. Goldschmidt), αλλά και η αναγνώριση «της συμβολής της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, γιατί και εμείς οι ίδιοι έχουμε βιώσει το Προσφυγικό. Υπήρξαμε πρόσφυγες, υπήρξαμε και θύματα αντισημιτικών επιθέσεων, αλλά και ριζοσπαστικών τάσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή