Δίκαιο της θάλασσας και κοινές περιπολίες

Δίκαιο της θάλασσας και κοινές περιπολίες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πολλαπλές και ιδιαιτέρως περίπλοκες διαστάσεις που έχει για τη γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Μεσογείου, και δη την ελληνοτουρκική διάσταση, το δίκαιο της θάλασσας ανέλυσαν χθες καθηγητές, διπλωμάτες, πρώην υπουργοί και βουλευτές στο συνέδριο με θέμα «Δίκαιο της θάλασσας και μεσογειακός χώρος» που συνδιοργάνωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO), το Τμήμα Διεθνών Σπουδών της Νομικής του Παν. Αθηνών και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Παν. Πελοποννήσου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στις προτάσεις αρκετών Ευρωπαίων για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες. Χθες μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Σπ. Φλογαΐτης, Σωτ. Βαρουξάκης, Μαρία Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Κουμουτσάκος (Ν.Δ.), Ευ. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), Χρ. Ροζάκης, Κ. Φίλης, Π. Λιάκουρας, Αγγ. Συρίγος.

Σχολιάζοντας την εξελισσόμενη συζήτηση περί του ελέγχου των θαλασσίων συνόρων, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συγκυρία και στις διάφορες προτάσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες ή για ανάληψη της προστασίας των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων ως ευρωπαϊκών από ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Επί τούτου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρέπει, για την προστασία των ανθρώπινων ζωών που κινδυνεύουν καθημερινά στη Μεσόγειο αλλά και για την προστασία της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των διεθνώς αναγνωρισμένων διοικητικών αρμοδιοτήτων της χώρας μας, να τηρούνται σε κάθε περίπτωση οι διεθνείς κανόνες που ρυθμίζουν θέματα έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα (SAR) και την κατανομή του χώρου ευθύνης μεταξύ των παράκτιων μεσογειακών χωρών, άρα και μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Ο κ. Λιάκουρας, εκ των στενών συνεργατών του κ. Ν. Κοτζιά στο ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε εκτενώς στην πιθανή δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί ορισμένων ζητημάτων των ελληνοτουρκικών σχέσεων (η Τουρκία εν πολλοίς το αρνείται). Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε επιδερμική τη στάση ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων έναντι των ελληνοτουρκικών περιπολιών. Ο καθηγητής Αγγ. Συρίγος αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εκτίμησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το ταξίδι του κ. Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία στις 17/11 «δύσκολα θα πάει καλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή