Στην Αθήνα ο Κέρι στις 4 Δεκεμβρίου

Στην Αθήνα ο Κέρι στις 4 Δεκεμβρίου

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί, τελικά, την Αθήνα ο κ. Τζον Κέρι, ύστερα από αναβολή 20 ημερών, η οποία οφείλεται στη σημερινή συμμετοχή του στη διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Βιέννη για το συριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα βρίσκεται κατά το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης θα σταθμεύσει και στην Αθήνα. Με δεδομένο ότι στην αναβληθείσα περιοδεία του κ. Κέρι περιλαμβανόταν και η Κύπρος, γίνονται προσπάθειες ώστε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να περιλάβει στο ταξίδι του και τη Λευκωσία.

Η περιοδεία του κ. Κέρι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα, αφενός λόγω της κινητικότητας που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, αφετέρου λόγω της κινητικότητας σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως την Ελλάδα. Στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας βρίσκεται, προφανώς, η διαχείριση του δημοσίου χρέους, υπόθεση για την οποία η Αθήνα έχει τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των στοχεύσεων που έχει θέσει η Αθήνα. Η επίσκεψη του κ. Κέρι στην περιοχή συνδέεται, βεβαίως, και με την επιστροφή των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της συριακής κρίσης. Υψηλή θέση στην ατζέντα των επαφών της ελληνικής ηγεσίας με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν και τα ενεργειακά ζητήματα, ιδίως ο κάθετος άξονας του TAP, που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία (IBG) και το λιμάνι με εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη (ή σε κάποια άλλη πόλη της Βόρειας Ελλάδας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή