Ταυτοποίηση στην Τουρκία ζητεί ο Μουζάλας

Ταυτοποίηση στην Τουρκία ζητεί ο Μουζάλας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση της Ελλάδας η ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία, και απευθείας από αυτές τις χώρες η διαδικασία μετεγκατάστασης, προέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λίγες ώρες πριν μεταβεί στην Τουρκία συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μουζάλας την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε στους ομολόγους του στην Ε.Ε. βίντεο που καταδεικνύει πώς γίνεται η διακίνηση από τα τουρκικά παράλια, όπου οι λαθροδιακινητές ανενόχλητοι επιβιβάζουν τους ανθρώπους στις βάρκες. Το ίδιο βίντεο θα μοιραστεί και σε ευρωβουλευτές. Με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα εξήγησε ότι οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τη Frontex έχουν ταυτοποιήσει όλα τα σημεία από τα οποία ξεκινούν οι βάρκες των λαθροδιακινητών από την Τουρκία σε σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό νησί-προορισμό. Για τη Λέσβο, για παράδειγμα, οι βάρκες ξεκινούν από Ντίκιλι, Κανταρλί, Αλιάγα, Ασσο και Αϊβατσίκ, ενώ για τη Χίο τα δρομολόγια των λαθροδιακινητών στα τουρκικά παράλια ξεκινούν από το Τσεσμέ, την Αλακάτι και την Ούρλα.

Ο αναπληρωτής υπουργός σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι το διαβατήριο του τρομοκράτη που βρέθηκε στο στάδιο στο Παρίσι, και είχε ταυτοποιηθεί στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση από τις γαλλικές αρχές ήταν πλαστό, αν και η φωτογραφία στο διαβατήριο και στα έγγραφα από τη Λέρο απεικονίζουν τον νεκρό του σταδίου. Χαρακτήρισε την Τουρκία βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων, ορισμένα εκ των οποίων είναι «εξαιρετικά πιστές απομιμήσεις».

Ωστόσο ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης με την Τουρκία σήμερα, εφόσον η γειτονική χώρα μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης. Οσον αφορά τους ελέγχους στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες. «Κάνουμε την καλύτερη δουλειά στην Ευρώπη», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο τρομοκράτης του Σταντ ντε Φρανς πέρασε από τη Σερβία όπου και κατέθεσε αίτηση για άσυλο, καταγράφηκε και πάλι στην Κροατία, αλλά στη συνέχεια πέρασε από τουλάχιστον τρεις χώρες στην Κεντρική Ευρώπη έως ότου να φτάσει στη Γαλλία χωρίς να καταγραφεί.

Αύξηση ελέγχων

Η Ευρώπη χρειάζεται καλύτερους έλεγχους αλλά όχι να υψωθούν τείχη, σημείωσε ο κ. Μουζάλας. Προσέθεσε πάντως ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εξετάζει τη διαμόρφωση της τακτικής του όσον αφορά τη διαχείριση των ροών υπό τις νέες συνθήκες. «Είναι σημαντικό να αυξήσουμε τους ελέγχους για την ασφάλεια, σεβόμενοι παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και των Ευρωπαίων και των προσφύγων. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε έναν νόμο καταπατώντας έναν άλλο, τόνισε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την πιθανότητα να υπάρξει και άλλος τρομοκράτης ο οποίος να έχει ταυτοποιηθεί στα ελληνικά νησιά, τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό. «Αν υποστηρίζαμε ό,τι άλλο, θα ήταν εντελώς παράλογο. Ομως ο άνθρωπος αυτός δακτυλοσκοπήθηκε στη Λέρο και τα στοιχεία του μπήκαν στο Eurodac -το ευρωπαϊκό μητρώο δακτυλικών αποτυπωμάτων- το οποίο σε περίπτωση που είχε ποινικό μητρώο, θα “χτυπούσε”. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή