«Θερμό κλίμα» με Νταβούτογλου

«Θερμό κλίμα» με Νταβούτογλου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναφορά από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο προσκήνιο της «διπλωματίας των σεισμών» και η με ποδοσφαιρικούς όρους περιγραφή μιας διαδικασίας αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων και από τους δύο πρωθυπουργούς καταδεικνύουν το θερμό κλίμα που κυριάρχησε στη μεταξύ τους συνάντηση και στο γεύμα εργασίας στο πρωθυπουργικό μέγαρο της Αγκυρας. «Και οι δύο είμαστε λάτρεις του επιθετικού ποδοσφαίρου», ανέφερε ο κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για πρωτοβουλίες με γενναιότητα και τόλμη που θα πρέπει να αναληφθούν. «Να σταματήσουμε τις πασούλες και να παίξουμε με κάθετες μπαλιές», υπερθεμάτισε ο κ. Νταβούτογλου.

Η κινητικότητα που μέσω ποδοσφαίρου θέλησαν να περιγράψουν, θα υλοποιηθεί με τη σύγκληση του τέταρτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στις αρχές Φεβρουαρίου, στην Τουρκία, για την προώθηση της συνεργασίας στην οικονομία, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στον πολιτισμό. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και οι διερευνητικές επαφές. Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στις παραβάσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και την παραβίαση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης από τουρκικά πολεμικά πλοία. Την ίδια ώρα, πάντως, πέντε τουρκικά αεροσκάφη προχωρούσαν σε επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών και σε τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, χωρίς πάντως να σημειωθούν εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. Οι δύο πρωθυπουργοί μίλησαν επίσης για την προοπτική δρομολόγησης υπερταχείας που θα συνδέσει σιδηροδρομικά την Κωνσταντινούπολη με τη χώρα μας, αλλά και για ακροπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, μιλώντας για λύση «χωρίς τρίτους εγγυητές».

Το Κυπριακό μπήκε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δώρισε στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και Γ. Μουζάλα, γραβάτες, ενώ στην κ. Ολγα Γεροβασίλη ένα μαντίλι. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στον κ. Ερντογάν ότι θα φορέσει τη γραβάτα όταν επισκεφθούν μαζί την Κύπρο, στην επίλυση του Κυπριακού. Με τον Τούρκο πρόεδρο συζητήθηκε η προσφυγική κρίση, αλλά και οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, με τον κ. Ερντογάν να παρατηρεί ότι την τρομοκρατία δεν γεννούν οι θρησκείες αλλά η φτώχεια. Ο κ. Τσίπρας είχε νωρίς χθες το πρωί, πριν μεταβεί στην Αγκυρα, συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή