Μείωση 10% των βουλευτικών αποδοχών

Μείωση 10% των βουλευτικών αποδοχών

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την τροποποίηση του από το 1975 Ζ’ ψηφίσματος της Βουλής, ώστε να καταστεί εφικτή η περαιτέρω μείωση της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης, επισφραγίστηκε χθες στην Ολομέλεια η έγκριση του προϋπολογισμού της Βουλής για το έτος 2016. Οπως είναι γνωστό, εκείνο το ψήφισμα ρύθμιζε το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης συνδέοντάς το με τις αποδοχές των δικαστικών. Τώρα, με την ψηφισθείσα αλλαγή, επιτεύχθηκε ουσιαστικά η αποσύνδεση των δύο και η περαιτέρω μείωση των βουλευτικών αποδοχών σε ποσοστό 10% (από τα 5.700 στα περίπου 5.130 ευρώ).

Η εν λόγω μείωση, σε συνδυασμό με άλλες περικοπές σε ποσά που επίσης συνδέονται με το κόστος βουλευτικών «παροχών», όπως η μίσθωση αυτοκινήτων και τα έξοδα κίνησης, αποτελεί την κύρια βάση της συνολικής υποχώρησης του ύψους του φετινού προϋπολογισμού: Μειωμένος σε σχέση με το 2015 κατά 3.906.000 ευρώ, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους ανέρχεται στα 136.016.000 ευρώ.

Μειωμένο κατά 170.000 ευρώ εμφανίζεται και το κονδύλι που αντιστοιχεί στον βασικό μισθό των υπαλλήλων της Βουλής. Οπως σημειώνεται, «η μείωση οφείλεται στη φυσιολογική αποχώρηση υπαλλήλων (συνταξιοδότηση), καθώς και στον περιορισμό του αριθμού των αποσπασμένων». Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της έγκρισης του προϋπολογισμού της Βουλής, τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας που έλαβαν τον λόγο αναφέρθηκαν στο κλίμα αντικοινοβουλευτισμού που έχει καλλιεργηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή