Δειλά σήματα συναίνεσης από Τσίπρα

Δειλά σήματα συναίνεσης από Τσίπρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιγμα προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, στην κατεύθυνση επίτευξης μιας μίνιμουμ ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης, περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Πρ. Παυλόπουλο. «Στα κρίσιμα θέματα, στο προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά θέματα, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το ονοματολογικό. Και βεβαίως, σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα: το ασφαλιστικό, η Παιδεία, πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση. Και θα ήθελα με αυτή την έννοια να σας ζητήσω από τη θέση σας και το κύρος σας και τον πολιτειακό ρόλο σας να συμβάλλετε σ’ αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον κ. Παυλόπουλο.

Καθώς η αναφορά αυτή ήρθε την επομένη του πρώτου ρήγματος στην κυβερνητική πλειοψηφία και της απώλειας δύο εδρών, από ορισμένες πλευρές αξιολογήθηκε ως πιθανή προσπάθεια προσέγγισης προς την αντιπολίτευση, με στόχο την κοινοβουλευτική στήριξη στα επόμενα κρίσιμα νομοσχέδια που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή, ακόμα και ως αναφορά που θα μπορούσε να προδιαγράφει σχεδιασμούς για αναδιάταξη του κυβερνητικού συνασπισμού με την προσθήκη και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Τσίπρα έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εκτιμήσεις αυτές. «Δεν ψάχνουμε στήριξη στο κατεστημένο» ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αφορούν μια προσπάθεια συνεννόησης με άλλες πολιτικές δυνάμεις στα μεγάλα ζητήματα που έχει μπροστά της η χώρα, στο πλαίσιο μιας περισσότερο ορθολογικής λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών. Της επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνισθεί με ποιους όρους θα επιδιωχθεί αυτή η εθνική συνεννόηση.

Πάντως, ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι η δική του συμβολή είναι επιβεβλημένη. «Είναι δέσμια αρμοδιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία απορρέει από το Σύνταγμα» επισήμανε, ενώ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι «σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως έδωσαν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις τη μάχη για να κρατήσει η Ελλάδα την πορεία της, όπως της αρμόζει, με βάση και τις θυσίες του λαού μας, είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Στον απόηχο της προχθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή και των απωλειών για την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προφανώς στους κυβερνητικούς βουλευτές που καλούνται να σηκώσουν το βάρος των επόμενων ψηφοφοριών, ανέφερε ότι πρέπει «να σφίξουμε τα δόντια με αποφασιστικότητα για τον τόπο. Διότι σε αυτές τις τελευταίες δύσκολες στροφές τις ανηφορικές πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα». Μάλιστα, αναφέρθηκε στο τέλος ενός πολύ δύσκολου κύκλου, χαρακτηρίζοντας επιτυχές πέρασμα από έναν δύσκολο κάβο την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε κοντά στο «να φτάσουμε σ’ ένα ξέφωτο μεταμνημονιακό».

Πάντως, στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τα πνεύματα δεν έχουν πλήρως κατευνασθεί. Χθες, κατά τη συζήτηση ερώτησης που είχε καταθέσει για το θέμα των 100 δόσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Καματερός διατύπωσε την αγωνία του: «Πού πάμε, ο κόσμος βοά. Ο κόσμος από κάτω αυτό θέλει. Την ελπίδα την κρατάμε; Πού ελπίζουμε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση; Σε μια αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη; Γι’ αυτό προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο και κάνουμε σταδιακή εφαρμογή αυτών των μέτρων;». Εντύπωση, στην ίδια συζήτηση, προκάλεσε η αποστροφή του αναπλ. υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, ο οποίος, μία ημέρα μετά τις διαγραφές δύο βουλευτών, ανέφερε ότι «εμείς δεν θα επιβάλλουμε την πολιτική μας με ΜΑΤ στο Σύνταγμα και με κομματική πειθαρχία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή