Το δύσκολο παζλ της «επόμενης ημέρας»

Το δύσκολο παζλ της «επόμενης ημέρας»

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό πολιτικής αστάθειας διαμορφώνεται στη χώρα δύο μόλις μήνες μετά τις εκλογές, στον απόηχο της ρωγμής στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία πλέον αριθμεί μόλις 153 βουλευτές.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει έκτακτες πολιτικές εξελίξεις και μεταδίδει πως η συγκυβέρνηση είναι σε θέση να περάσει από τη Βουλή τους «κάβους» του ασφαλιστικού και της φορολόγησης των αγροτών και, εν συνεχεία, να ολοκληρώσει απρόσκοπτα την τετραετία. Ομως, το βάρος των επερχόμενων μέτρων ρίχνει βαριά τη σκιά του και ήδη στο παρασκήνιο έχουν πυροδοτηθεί σενάρια, σύμφωνα με τα οποία είναι θέμα λίγων εβδομάδων ή μηνών η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη σχηματισμού άλλης συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, οικουμενικής, ή ακόμη μπροστά στο φάσμα των πρόωρων εκλογών.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ήδη σχεδιάζει ορισμένες πολιτικές κινήσεις με «άρωμα συναίνεσης» στο ασφαλιστικό, στην παιδεία, στο προσφυγικό και στη συνταγματική αναθεώρηση, από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει επιστρέψει από το Ισραήλ και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής πρόεδρου της Ν.Δ. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας ή θα καλέσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την ανωτέρω ατζέντα ή θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο την πραγματοποίηση σύσκεψης υπό την προεδρία του.

Πάντως, είναι σαφές πως επιδίωξη του κ. Τσίπρα παραμένει η διατήρηση του υφιστάμενου κυβερνητικού μοντέλου και όχι η δρομολόγηση διαδικασιών για άλλου τύπου κυβέρνηση συνεργασίας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από επιτελείς του, το τρίτο μνημόνιο είναι εμπροσθοβαρές και εάν ο πρωθυπουργός επιδείξει αντοχές έως την άνοιξη, στη συνέχεια ο δρόμος θα είναι κατηφορικός και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα σταθεροποιηθεί πλήρως. Ομως, η σπουδή του κ. Τσίπρα να προχωρήσει στην απομάκρυνση του κ. Γ. Σακελλαρίδη και στη διαγραφή του Στ. Παναγούλη με αφορμή την ψηφοφορία της Πέμπτης για τα προαπαιτούμενα, καταδεικνύει πως ο φόβος για νέες διαρροές είναι υπαρκτός με φόντο τη φορολόγηση των αγροτών και το ασφαλιστικό: Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα διαχειριστούν τα επόμενα μέτρα οι βουλευτές, κυρίως της επαρχίας, όπου η πίεση των ψηφοφόρων είναι ευθεία και συχνά μεγάλης έντασης. Ετσι, και με δεδομένο ότι η δεξαμενή των 153 βουλευτών είναι πολύ μικρή, όπως προαναφέρθηκε, ήδη στο παρασκήνιο διακινούνται σενάρια της «επόμενης ημέρας» στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη.

Τρία σενάρια

Το πρώτο σενάριο προβλέπει τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με τη συμμετοχή κάποιου ή κάποιων εκ των μικρότερων κομμάτων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού ή της Ενωσης Κεντρώων, με τον κ. Αλ. Τσίπρα. Η σύμπραξη της Ενωσης Κεντρώων με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είχε διακινηθεί ως σενάριο μέσω «σημειώσεων Φλαμπουράρη» –που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός στα υπουργικά έδρανα της Βουλής–, είναι εκ των πραγμάτων προβληματική, εκτός των άλλων λόγω του αριθμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του κ. Β. Λεβέντη. Από την πλευρά τους, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα δεχθούν να εμπλακούν στη διακυβέρνηση μόνο με ιδιαίτερα σαφείς, αλλά και αυστηρούς, όρους. Το ΠΑΣΟΚ σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, θα επιμείνει η κυβέρνηση να λάβει τη μορφή μίνι οικουμενικής. Θα ζητήσει δηλαδή τη συμμετοχή και της Ν.Δ. Οσο για το Ποτάμι, πληροφορίες αναφέρουν πως θα δεχθεί να μετάσχει μόνο σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ θα επιμείνει πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για άλλον πρωθυπουργό, ζητώντας την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης με κορμό τον «μεγάλο συνασπισμό» ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. Ομως, και αυτή η εξέλιξη παρουσιάζει εγγενείς δυσκολίες. Ο κ. Τσίπρας, αφού θα έχει απολέσει μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται με τα μνημονιακά μέτρα, μπορεί να έχει νέες διαρροές βουλευτών που θα διαφωνούν με τη συνεργασία με τη Ν.Δ. Αντίστοιχο πρόβλημα, όμως, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και στη Ν.Δ., ανεξαρτήτως του αρχηγού που θα προκύψει από τις σημερινές «γαλάζιες» κάλπες. Μάλιστα, ήδη προχθές οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης άσκησαν κριτική στον κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη με το επιχείρημα ότι δεν «καίει» τα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τονίζουν πως δεν θα πρέπει να αφεθεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή.

Με δεδομένο το δύσκολο παζλ που διαμορφώνεται, εάν η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη, ορισμένοι δεν αποκλείουν την εκδοχή ο κ. Αλ. Τσίπρας να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Και τούτο, παρά το τρομακτικό κόστος που συνεπάγεται για την οικονομία, αλλά και για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, να οδηγηθεί σε τέταρτη –μαζί με το δημοψήφισμα– αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή