Επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου

Επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι αναχωρεί την Κυριακή για μια πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21) και μια σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες, πριν επισκεφθεί εν συνεχεία κατά σειρά το Κόσοβο, τη Σερβία, την Κύπρο και την Ελλάδα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα βρίσκεται τη Δευτέρα στο Παρίσι όπου, συνοδεύοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι παρών στην έναρξη της διεθνούς συνόδου για το κλίμα. Ο Κέρι είναι υποστηρικτής της προταθείσας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ η σύνοδος θα δώσει μια ευκαιρία στην Ουάσινγκτον να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της στη Γαλλία για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Κατόπιν ο Κέρι αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες την 1η Δεκεμβρίου για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του NATO, ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, χωρίς να διευκρινίσει εάν, όπως αναμένεται, τη σύνοδο θα απασχολήσουν κυρίως οι κρίσεις στη Συρία και στην Ουκρανία.

Την επομένη ο Τζον Κέρι θα μεταβεί στην Πρίστινα, την πρωτεύουσα του Κοσόβου, όπου η αμερικανική κυβέρνηση, όπως και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρι Κλίντον, χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας λόγω της στρατιωτικής επέμβασης του NATO το 1999. Την 3η Δεκεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στη γειτονική Σερβία, στο Βελιγράδι, για τη σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Κέρι θα ταξιδέψει με την ιδιότητα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στα Βαλκάνια, τρία χρόνια μετά την επίσκεψη της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον στην περιοχή, πολλές χώρες της οποίας ευελπιστούν να ενταχθούν στους κόλπους του NATO και της ΕΕ.

Ο Κέρι θα μεταβεί την ίδια ημέρα στη Λευκωσία—για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ—για επαφές με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους. Η Ουάσινγκτον διατυπώνει συχνά τελευταία εκκλήσεις να επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Παρασκευή 4η Δεκεμβρίου την Ελλάδα, κάτι που επίσης δεν είχε κάνει ως σήμερα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο αξίωμα, για συνομιλίες σχετικά με την κρίση των προσφύγων από την Μέση Ανατολή, καθώς και για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT