Επίσκεψη Αμπάς στην Αθήνα στις 21 Δεκεμβρίου

Επίσκεψη Αμπάς στην Αθήνα στις 21 Δεκεμβρίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση για σύσταση κοινής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας και Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ο κ. Μαχμούντ Αμπάς μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη Ραμάλα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Αμπάς πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη «πρώτης τάξεως ευκαιρία για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας» και πρόσθεσε, σε σχέση με την επιτροπή, ότι «θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τον πολιτικό διάλογο και να προωθήσουμε μία κοινή επιτροπή, όσον αφορά οικονομικά και άλλα ζητήματα». Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η παρουσία του κ. Αμπάς στην Αθήνα να συμπέσει με ψήφισμα της Βουλής για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Αλλωστε, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Τσίπρα, απηύθυνε εμμέσως αίτημα για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ελλάδα. «Ζητάμε από τα κράτη εκείνα που δεν έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη και πιστεύουν στη λύση των δύο κρατών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε τη στήριξη της Ελλάδας στη «λύση των δύο κρατών, όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, με τα σύνορα του 1967 και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του». Μάλιστα, τόνισε ότι «αποτελεί αρχή για εμάς, ανεξαρτήτως από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ».

Ο κ. Αμπάς αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις ανάμεσα στον ελληνικό και τον παλαιστινιακό λαό και εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη της Ελλάδας προς την Παλαιστίνη, ενώ, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην περιοχή, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των εποίκων.

Ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν. Στη συνάντηση συζητήθηκε η προοπτική ενίσχυσης της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, αλλά και η προοπτική να καταστεί πιο ενεργός ο ρόλος της Ελλάδας σε σχέση με το Παλαιστινιακό. Ο Ισραηλινός πρόεδρος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτήρισε τον ISIS παγκόσμιο φαινόμενο που δεν έχει ρίζες σε συγκεκριμένες χώρες. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε μέγιστη απειλή για τον ελεύθερο κόσμο.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Ισραήλ και Παλαιστίνη ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και ξενάγηση στο Πατριαρχείο και στον Πανάγιο Τάφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή