Ποτάμι: 255 βουλευτές, «διπλή» ψήφος

Ποτάμι: 255 βουλευτές, «διπλή» ψήφος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 255, δυνατότητα διπλής ψήφου –άλλη για κόμμα και άλλη για τοπικό βουλευτή– και για πρώτη φορά συμμετοχή των ομογενών με 5 εκπροσώπους τους (από τους 255) στη Βουλή προβλέπει το νέο εκλογικό σύστημα που εισηγήθηκε χθες το Ποτάμι σε ειδική ημερίδα στο Ζάππειο. Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασαν οι κ. Δημ. Τσιόδρας και Ν. Μηλαπίδης, το μπόνους των 50 εδρών καταργείται και ο νικητής των εκλογών θα πριμοδοτείται αναλόγως του ποσοστού που θα λαμβάνει με μισή έδρα για κάθε μονάδα (π.χ. αν ο νικητής έχει 32%, θα παίρνει μπόνους 16 βουλευτές).

Το Ποτάμι εισηγείται επίσης να εφαρμοσθεί ένα διπλό εκλογικό σύστημα –δάνειο από το γερμανικό– που θα προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίζουν το κόμμα τους, αλλά –αν το επιθυμούν– να «σταυρώνουν» βουλευτή άλλου κόμματος σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, προτείνεται να χωριστεί η χώρα σε 140 μονοεδρικές περιφέρειες στις οποίες κάθε κόμμα θα έχει έναν υποψήφιο και θα εκλέγεται αυτός που πλειοψηφεί, ενώ οι υπόλοιποι 110 βουλευτές θα αναδεικνύονται με λίστα μέσα από 7 διοικητικές περιφέρειες (1. Αττική, 2. Πελοπόννησος – Δυτ. Ελλάδα – Ιόνια Νησιά, 3. Ηπειρος – Δυτ. Μακεδονία, 4. Μακεδονία – Θράκη, 5. Θεσσαλία – Στ. Ελλάδα, 6. Νησιά Αιγαίου, 7. Κρήτη).

Για να γίνει κατανοητό το συγκεκριμένο σύστημα, οι ομιλητές έδωσαν και ένα παράδειγμα. Οπως είπαν, «αν υποθέσουμε ότι το πρώτο κόμμα λαμβάνει πανελλαδικά το 40% των ψήφων και παράλληλα κερδίζει τις 100 από τις 140 μονοεδρικές, θα παίρνει bonus άλλες 20 έδρες και εξ αυτού του λόγου δεν θα δικαιούται έδρες από τις ευρείες περιφέρειες. Και τούτο, διότι προτεραιότητα θα δίνεται στις μονοεδρικές στις οποίες σημειωτέον θα μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα και οι βουλευτές που εκπροσωπούνται στις λίστες».

Την πρόταση του Ποταμιού στήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Παν. Πικραμμένος, οποίος, αφού τόνισε ότι το μπόνους των 50 εδρών είναι «ωμή νόθευση της λαϊκής βούλησης», κάλεσε τα άλλα κόμματα να συνειδητοποιήσουν ότι «ένα νέο εκλογικό σύστημα με ριζοσπαστικές αλλαγές είναι απαραίτητο για την έξοδο από την κρίση».

Επισημαίνεται ότι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον τάχθηκε και ο αναπλ. υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης ο οποίος, ωστόσο, απέφυγε να εξειδικεύσει τι ακριβώς θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφησε, πάντως, να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το πάγιο σύνθημα της Αριστεράς περί απλής και άδολης αναλογικής. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εσωκομματική δημοκρατία για την ανάδειξη των υποψηφίων και τούτο να μη γίνεται από τον εκάστοτε αρχηγό, ενώ ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε μεν να διαφωνεί με τη φιλοσοφία της πρότασης του Ποταμιού, αλλά τάχθηκε υπέρ της λίστας και όχι του σταυρού και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των 300 βουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή