Πολλαπλές δοκιμασίες ενόψει για το Μαξίμου

Πολλαπλές δοκιμασίες ενόψει για το Μαξίμου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σοβαρών αναταράξεων, όπως καταδεικνύουν διαδοχικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, έχει εισέλθει το κομματικό σύστημα, γεγονός το οποίο εντείνει την αίσθηση της ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό και της εξ αυτού του λόγου αβεβαιότητας για τις εξελίξεις, εν μέσω μιας ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας. Μόνο χθες, καταγράφηκαν δημοσίως δύο σοβαρές εμπλοκές, με έντονο παρασκήνιο: οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν ακόμα μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (σύμφωνο συμβίωσης), ενώ η πολιτική σύγκρουση για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» κορυφώθηκε με αποχώρηση από τις διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Η αποχώρηση των τριών συνοδεύτηκε από οξύτατες εκ μέρους τους καταγγελίες, τόσο για διαδικαστικά όσο και για θέματα περιεχομένου συγκεκριμένων διατάξεων. «Βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια κοινοβουλευτική εκτροπή», είπε ο κ. Ι. Βρούτσης (Ν.Δ.). Για σκανδαλώδεις διατάξεις και σοβαρές παραβιάσεις του Κανονισμού μίλησαν από το ΠΑΣΟΚ. «Το νομοσχέδιο αποτελεί υπόδειγμα κακής νομοθέτησης», τόνισε ο κ. Κ. Μπαργιώτας (Ποτάμι). «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χωρίς προσχήματα διεκδικούν τον ρόλο της τρόικας εσωτερικού», σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Τρόικα εσωτερικού υπάρχει και την αποτελούν η παρέα του Μαξίμου, οι ακροδεξιοί συμπαραστάτες τους ΑΝΕΛ και το ρουσφετολογικό σύστημα που πρόθυμα υπηρετεί το νέο καθεστώς», απαντά το Ποτάμι.

Την ίδια στιγμή, πάντως, αίσθηση προκάλεσαν δύο άλλες παράπλευρες πτυχές στο παρασκήνιο της εξέλιξης. Πρώτον, ήταν το γεγονός ότι, παρά τις εντονότατες επικοινωνιακού χαρακτήρα κυβερνητικές προσπάθειες να δοθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «κοινωνικό πρόσημο» ως αντιστάθμισμα στα συνεχή μνημονιακά νομοθετήματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέδειξαν μεγάλη απροθυμία να το υποστηρίξουν. Από τους συνολικά 78 βουλευτές, απουσίαζαν πολλοί, ενώ μόλις οκτώ εκ των παρόντων ζήτησαν τον λόγο για να το υπερασπιστούν. Δεύτερον, καταγράφηκε προβληματισμός σε τμήμα της «γαλάζιας» Κ.Ο., κατά πόσο ήταν ορθοί οι χειρισμοί που οδήγησαν στην αποχώρηση από τη συνεδρίαση.

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγη ώρα αργότερα σε συνεδρίαση άλλης επιτροπής, με αντικείμενο αυτή τη φορά το ν/σ για το σύμφωνο συμβίωσης, οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, προσθέτοντας έτσι ακόμα ένα αγκάθι στη συνύπαρξή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επεξεργασία του ν/σ κατέστη δυνατό να συνεχιστεί, αφού ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων ψήφισαν θετικά στην κρίσιμη ψηφοφορία επί της αρχής. Σημειώνεται ότι το καταψήφισαν Χ.Α. και ΚΚΕ, ενώ η Ν.Δ. δήλωσε απλώς ότι επιφυλάσσεται, προκειμένου να δει τις αλλαγές που προανήγγειλε ότι θα φέρει σε ορισμένες διατάξεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.

Στη σκιά του συγκεκριμένου γεγονότος δεν περνούν απαρατήρητα σχόλια στους διαδρόμους της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να «διαβάσει» προσεκτικά την προσφερθείσα στήριξη από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης: «Αν δεν κάνουν τις αλλαγές που προτείνουμε, τότε θα χάσουν τις ψηφοφορίες σε συγκεκριμένα άρθρα. Χωρίς εμάς, θα ηττηθούν», ελέχθη από στελέχη της Δημ. Συμπαράταξης. Και υπό αυτό το πρίσμα υπενθύμιζαν όχι μόνο την καταψήφιση διάταξης για τη ζυθοποιία – εξαιτίας και τότε της αρνητικής ψήφου των ΑΝΕΛ, αλλά και τα προβλήματα που καταγράφονται στην υλοποίηση του νόμου για την ιθαγένεια. «Δεν μας άκουσαν τότε, μηδενικό το αποτέλεσμα σήμερα», τονίστηκε.

Σημειώνεται πως αμφότερα τα ν/σ προγραμματίστηκε να ψηφιστούν από την Ολομέλεια, με επείγουσες-συνοπτικές διαδικασίες, ώς την προσεχή Τετάρτη.

Καταγγελίες για «άρωμα σκανδάλου»

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης, που προκάλεσαν, τελικώς, και την αποχώρηση των τριών κομμάτων από τη συνεδρίαση, αφορούσαν όχι μόνο τις επείγουσες διαδικασίες συζήτησης ακόμα ενός ογκωδέστατου νομοσχεδίου, αλλά και την ύπαρξη διατάξεων σε αυτό που, όπως τονίστηκε, έχουν άρωμα σκανδάλου. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά διατάξεις οι οποίες αφορούν:

1) Απόδοση φορολογικής ενημερότητας σε μία συγκεκριμένη εταιρεία της Ηπείρου.

2) Διορισμό έντεκα συνεργατών στο υπουργείο Εσωτερικών.

3) Διορισμό επτά συντονιστών αποκεντρωμένης διοίκησης.

4) Την αφαίρεση της διαχείρισης των απορριμμάτων από τις περιφέρειες και την απόδοσή της σε υπουργό.

5) Τη διαχείριση κονδυλίων που προέρχονται από το λεγόμενο «εμπόριο ρύπων».

Η καταγραφή των ενστάσεων αυτών στη συνεδρίαση προκάλεσε πολλές φορές εντονότατες φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και σε ορισμένες περιπτώσεις εικόνα χάους στην αίθουσα της Γερουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT