Λευκωσία: Πολυμερής διάσκεψη μόνο όταν φτάσουμε σε ακτίνα λύσης

Λευκωσία: Πολυμερής διάσκεψη μόνο όταν φτάσουμε σε ακτίνα λύσης

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται θέμα πολυμερούς διάσκεψης στο Νταβός ή άλλης διάσκεψης για το Κυπριακό προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλώντας στο Τρίτο ξεκαθάρισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει βολιδοσκοπηθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα, πάντως, με χθεσινό δημοσίευμά της, η «Καθημερινή» αποκάλυψε πως σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές της, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε προετοιμάζει διάσκεψη κορυφής στο Νταβός της Ελβετίας με θέμα το Κυπριακό, σε μία προσπάθεια εντατικής εμπλοκής των εγγυητριών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό «θα χρειαστεί να συγκληθεί όταν το Κυπριακό θα βρίσκεται σε ακτίνα λύσης για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή», αναδεικνύοντας την ίδια ώρα και την ανάγκη συμμετοχής της Ε.Ε. σε μία τέτοια μελλοντική διάσκεψη, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη μετεξέλιξη της.

Πρόσκληση για συνάντηση από Μπάιντεν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ζήτησε όπως συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο.

Τελευταίες οι εγγυήσεις

Ως προς το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αυτό θα συζητηθεί στο τέλος, επισημαίνοντας πως για την ε/κ πλευρά το θέμα των εγγυήσεων δεν θεωρείται από τις δύσκολες πτυχές, αφού, όπως υπεδειξε, «κανένας ξένος αξιωματούχος δεν ήγειρε θέμα συνέχισής τους», με την Ελλάδα και Βρετανία να έχουν ήδη δηλώσει πως δεν επιθυμούν συνέχιση του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή