Φόβοι για νέο κύμα προσφύγων προς Τουρκία

Φόβοι για νέο κύμα προσφύγων προς Τουρκία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο επιβάρυνσης της Τουρκίας, αλλά και των χωρών της Ευρώπης, με ακόμη ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, σε περίπτωση που οι στρατιωτικές εξελίξεις στη Συρία και δη στο Χαλέπι οδηγήσουν την πόλη στα χέρια των τζιχαντιστών, εξέπεμψε χθες ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα. Ο κ. Κερίμ Ουράς εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι το 2016 θα υπάρξει δραστική μείωση του προσφυγικού φαινομένου. Ο κ. Ουράς προχώρησε χθες σε εκτενή ενημέρωση για την κομβική θέση της γειτονικής χώρας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας πως η συνεργασία των Ελλάδας και Τουρκίας είναι απαραίτητη, καθώς «είναι και οι δύο θύματα της προσφυγικής κρίσης».

Ως παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες ανέδειξε την περίπτωση των συνόρων του Εβρου, όπου, όπως είπε, σχεδόν διακόπηκαν εντελώς οι ροές προσφύγων. Προκειμένου να επισημάνει το μέγεθος των προσπαθειών που καταβάλλουν οι Αρχές της γειτονικής χώρας, ο κ. Ουράς επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα (2,25 από τα 2,5 εκατομμύρια) των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία δεν καταγράφηκε στους 25 καταυλισμούς που λειτουργούν στη γειτονική χώρα, αλλά έξω από αυτούς. Ενδεικτικό των μεγεθών είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν 700.000 παιδιά σε σχολική ηλικία στη γειτονική χώρα, αριθμός συγκριτικά μεγαλύτερος από τις 623.000 που φοιτούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Οι καταγεγραμμένες γεννήσεις μόνο εντός των 25 καταυλισμών που έχουν δημιουργηθεί αγγίζουν τις 71.000 για το 2015.

Ο κ. Ουράς δεν δίστασε να αποδεχθεί την πλήρη αποτυχία της συμφωνίας επανεισδοχής των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα κατέθεσε 11.000 αιτήσεις, η Τουρκία δέχθηκε να εξετάσει 4.000, αλλά διεκπεραιώθηκαν μόλις… οκτώ. Επισήμανε, ιδιαιτέρως, την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων που διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες, τονίζοντας ότι η υφιστάμενη επαφή μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος είναι υψηλότατου επιπέδου. Ανέφερε, ενδεικτικά, ότι μεταξύ 26 Ιουνίου 2014 και 16 Δεκεμβρίου 2015, τα Κέντρα Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Πειραιά και της Αγκυρας άλλαξαν συνολικά 4.043 κλήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν, κατά μέσον όρο, σε οκτώ κλήσεις ανά ημέρα. Προκειμένου να καταδείξει τις προσπάθειες της τουρκικής ακτοφυλακής, ανέφερε πως το 46% των δυνάμεών της δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο Πέλαγος, με έναν ετήσιο προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο Frontex δαπανά για τον ίδιο σκοπό 21,4 εκατ. ευρώ. Επισήμανε ότι ώς αυτή τη στιγμή έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί 3.807 λαθρέμποροι, ενώ πρόσθεσε πως για την Τουρκία δεν υπάρχει ζήτημα κοινών περιπολιών με την Ελλάδα από τη στιγμή που αυτό έχει απορριφθεί από την Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή