ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίχνει τους τόνους η τσεχική κυβέρνηση

richnei-toys-tonoys-i-tsechiki-kyvernisi-2115824

Σε κινήσεις μείωσης της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Πράγα προχωρά η τσεχική κυβέρνηση, έπειτα από την προχθεσινή απόφαση του κ. Ν. Κοτζιά για ανάκληση του Ελληνα πρέσβη. Ο κ. Κοτζιάς δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Τσέχο ομόλογό του Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ, ο οποίος και εξέφρασε τη λύπη του για τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Μίλος Ζέμαν, προέδρου της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κοτζιά να επισκεφθεί την Πράγα και υποσχέθηκε να ανταποδώσει άμεσα.

Ο κ. Ζαοράλεκ είπε επίσης στον κ. Κοτζιά ότι όσα ακούστηκαν από τον κ. Ζέμαν δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Τσεχίας, που θεωρεί πως η Ελλάδα δεν ευθύνεται για την οικονομική και την προσφυγική κρίση. Ο κ. Ζαοράλεκ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά την επιστροφή του πρέσβη της Ελλάδας Π. Σαρρή στην Πράγα. Επικριτικός προς τον πρόεδρο της Τσεχίας ήταν χθες και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόχουσλαβ Σομπότκα, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο κ. Ζέμαν δεν μπορεί να κρίνει ποιος πρέπει να είναι και ποιος όχι στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Σομπότκα χαρακτήρισε, επίσης, περιττή την κίνηση της Ελλάδας να αποσύρει τον πρέσβη της, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν είμαι υπέρ του να κλοτσάμε τον πλέον αδύναμο. Η Ελλάδα ήταν το “αγαπημένο μαύρο πρόβατο” στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, τώρα είναι το “αγαπημένο μαύρο πρόβατο” στην περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης».