Παραδίδονται τα λείψανα αγνοουμένων

Παραδίδονται τα λείψανα αγνοουμένων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 19 Ιανουαρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η παράδοση λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων που κατάγονταν από την ηπειρωτική Ελλάδα και έπεσαν στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Πρόκειται για τα λείψανα όσων έχουν ταυτοποιηθεί και ήταν θαμμένοι τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Στη συγκεκριμένη ημερομηνία κατέληξαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας και ο κ. Φ. Φωτίου, επίτροπος της κυπριακής προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα. Ο κ. Βίτσας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ενημερώθηκε από τον κ. Φωτίου και για τα αποτελέσματα της εκταφής που έγινε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Βάσει των επιστημονικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν, είναι πλέον βέβαιο ότι δεκαπέντε λείψανα ανήκουν σε καταδρομείς που επέβαιναν σε ένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη «NORATLAS» τα οποία είχαν αποσταλεί προς ενίσχυση της άμυνας του νησιού κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Αφού ολοκληρωθούν οι επιστημονικές εξετάσεις, τα λείψανα θα παραδοθούν στους συγγενείς προκειμένου να ταφούν αξιοπρεπώς, κατά τη βούληση των οικογενειών τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα κλιμάκιο για να φέρει εις πέρας ένα μάλλον ιδιαίτερα δύσκολο έργο. Συγκεκριμένα, την επαφή με οικογένειες που παλαιότερα παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα και πρέπει να τα επιστρέψουν. Οι κ. Βίτσας και Φωτίου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τις οικογένειες των αγνοουμένων, οι οποίες για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες βιώνουν μια διαρκή αβεβαιότητα για την τύχη των συγγενών τους. Επίσης, απηύθυναν πρόσκληση προς την Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, προκειμένου να επιλυθεί μια εκκρεμότητα η οποία έχει ανθρωπιστικό και μόνο χαρακτήρα. Επί τούτου, ανέφεραν, η Τουρκία οφείλει να καταθέσει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που διατηρεί στα στρατιωτικά αρχεία της για τους Κύπριους και Ελλαδίτες αγνοουμένους. Ζητούν, επίσης, να υποδειχθούν από τον τουρκικό στρατό οι χώροι μαζικής ταφής των νεκρών που περισυνελέγησαν από τα πεδία των μαχών από τους εισβολείς, το 1974. Ο κ. Βίτσας ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Κύπρο, με δύο διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τον υπουργό Αμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή