Ομοψυχία και ενότητα ζητεί ο Πρόεδρος

Ομοψυχία και ενότητα ζητεί ο Πρόεδρος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις –από την κοινωνική και οικονομική κρίση μέχρι την ανθρωπιστική που απορρέει από το προσφυγικό– οι Ελληνες «οφείλουμε ν’ αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θέτοντας πάνω απ’ όλα την Ελλάδα μας, τον λαό μας και το έθνος μας», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για το νέο έτος, στο οποίο κάνει έκκληση για «αρραγή ενότητα και ομοψυχία μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, καθώς, όπως η ιστορία μας έχει αποδείξει, τα μεγάλα και σημαντικά τα επιτύχαμε ενωμένοι. Ενώ ο διχασμός, και δη σε κρίσιμες περιόδους, μόνον ανεπανόρθωτα δεινά κυοφόρησε για τον τόπο και τον λαό μας».

Ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι «πριν απ’ όλα, έχουμε χρέος ν’ αφήσουμε πίσω μας, το συντομότερο δυνατό, την εφιαλτική περίοδο της κρίσης, η οποία έχει πλήξει καιρίως τον κοινωνικό ιστό. Και να βρούμε ξανά τον δρόμο της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και της προόδου, αποκαθιστώντας ταυτοχρόνως τους επικινδύνως διαβρωμένους πυλώνες του κοινωνικού κράτους δικαίου. Και θα την φέρουμε σε πέρας εντός Ε.Ε. και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δίνοντας μαζί με τους λοιπούς εταίρους μας τον αγώνα ώστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να οδηγηθεί προς την τελική ενοποίησή του». Επισημαίνει ότι η Ελλάδα, χωρίς δική της ευθύνη, βρίσκεται στη δίνη της σύγχρονης προσφυγικής τραγωδίας, της οποίας τις συγκλονιστικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις βιώνει πλέον ολόκληρη η Ευρώπη, και υπογραμμίζει ότι, παρά τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά της προβλήματα, «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσφυγική τραγωδία όπως ταιριάζει στον πολιτισμό της και στην ιστορία της. Ητοι με πλήρη σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, τηρώντας επίσης στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Εκθειάζει τα αρμόδια ελληνικά Σώματα που φυλάσσουν αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας, τα οποία, όπως υπενθυμίζει, είναι και σύνορα της Ε.Ε., και προσθέτει ότι υπό τα δεδομένα αυτά έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να επιζητούμε την αλληλεγγύη των εταίρων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής τραγωδίας. Παράλληλα, κάνει έκκληση για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Συρία, «ο οποίος συνιστά τη ρίζα του κακού ως προς τη γέννηση και συντήρηση της προσφυγικής τραγωδίας».

Ο κ. Παυλόπουλος κάνει λόγο για «μηδενική ανοχή» της Ελλάδας έναντι της τρομοκρατίας, ενώ υπογραμμίζει ότι, παρά τις αντιξοότητες, «ουδόλως υποστέλλουμε, ούτε κατά κεραία, τη σημαία υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων». Στο πλαίσιο αυτό καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα στηρίζει ειλικρινά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όρο ότι κι εκείνη θα σέβεται τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, διευκρινίζει ότι η λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνο με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, ενώ για την ΠΓΔΜ τονίζει ότι η Ελλάδα επιθυμεί την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, χαρακτηρίζοντας όμως αδιανόητο να διεκδικεί όνομα το οποίο παραχαράσσει την ιστορία και αποπνέει αλυτρωτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή