ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι: Oι επαφές Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους

potami-oi-epafes-katroygkaloy-einai-gia-toys-fotografoys-2116933

Θεωρώντας ότι η κυβέρνηση, με τον τρόπο που επέλεξε να κινηθεί, φέρνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ τετελεσμένων στο ζήτημα του ασφαλιστικού και για επικοινωνιακούς και μόνον λόγους ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας έκανε τις χθεσινές ενημερωτικές συναντήσεις με τις κομματικές ηγεσίες, το Ποτάμι αρνήθηκε τη συνάντηση με τον κ. Γ. Κατρούγκαλο. Ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης, έσπευσε από νωρίς, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να καταστήσει σαφές ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας καταγγελτικό ύφος έναντι των κυβερνητικών χειρισμών. «Βρήκε, λοιπόν, η κυβέρνηση τη λύση για το ασφαλιστικό και αυτές τις ώρες τη στέλνει –αν δεν την έχει στείλει ήδη– στην “τρόικα” για έγκριση. Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υπουργός ενημερώνει τους αρχηγούς αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόταση της κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι οι συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους. Καμία συζήτηση, καμία αλλαγή, καμία διόρθωση δεν μπορεί να γίνει επί των προτάσεών τους. Μόνο χειραψίες, αλληλοκατανόηση και κρύα χαμόγελα. Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω. Το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης. Δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες με την κυβέρνηση, ούτε προφανώς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

»Δεν θα μετέχουμε, λοιπόν, σε συναντήσεις “έτσι χωρίς πρόγραμμα” επειδή οι τύποι το επιβάλλουν. Ημασταν και είμαστε παρόντες για τα σημαντικά. Να συνεννοηθούμε πώς θα σωθεί η χώρα. Οχι να συνεννοηθούμε πώς θα είναι το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας του πολιτικού συστήματος. Στα θεάματα, λοιπόν, και στις παράτες να μη μας υπολογίζουν».

Με την ανάρτηση αυτή, ο κ. Θεοδωράκης οριοθέτησε την αποστασιοποίηση του ιδίου και του κόμματός του από εκείνες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θεωρεί ότι δεν έχουν καμιά ουσία και επιλέγονται από την κυβέρνηση με επιδίωξη το επικοινωνιακό όφελος. Σύμφωνα με στελέχη του Ποταμιού, αυτό που προκάλεσε ενόχληση στη Σεβαστουπόλεως είναι ότι η κυβέρνηση, επιλέγοντας να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρότασή της ενώ την είχε ήδη έτοιμη προς κοινοποίηση στους θεσμούς, ουσιαστικά απέκλεισε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στην πρόταση αυτή τυχόν παρεμβάσεων, παρατηρήσεων και προτάσεων που τα κόμματα θα είχαν να συνεισφέρουν. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι εάν η πρόθεση της κυβέρνησης για διαμόρφωση ενιαίας θέσης για το ασφαλιστικό ήταν ειλικρινής, θα είχε προηγηθεί ένας ανοιχτός, ουσιαστικός διάλογος με τα κόμματα και προσθέτουν ότι το Ποτάμι έχει ήδη καταθέσει στον δημόσιο διάλογο προτάσεις για το ασφαλιστικό.