ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίθετο το ΕΒΕΑ στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

antitheto-to-evea-stin-ayxisi-ton-ergodotikon-eisforon-2117315

Την αντίθεση του στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε πως «Η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ’ επέκταση. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων, αλλά αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.»

Ενώ προσέθεσε ότι «τα επιμελητήρια για το λόγο αυτό κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, προκειμένου να συνεκτιμηθεί σε κάθε απόφαση για το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί μια νέα ρεαλιστική βάση συζήτησης για μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση».

Να σημειωθεί πως στο μοντέλο αύξησης των εργοδοτικών εισφορών συμφώνησαν τόσο ο ΣΕΒ όσο και ο ΣΕΤΕ που φέρονται να είχαν τις μεγαλύτερες «αντιστάσεις», υπό τη λογική ότι οι όποιες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις θα είναι βραχείας διάρκειας με ορίζοντα το τέλος του 2017, όταν οι εισφορές θα διαμορφωθούν εκ νέου στο 3% για τις επικουρικές συντάξεις.