Γενικοί γραμματείς από… το κόμμα

Γενικοί γραμματείς από… το κόμμα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξαίρεση των γενικών γραμματέων από τη διαδικασία επιλογής στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση πρόκειται να συζητηθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 5 μ.μ. σήμερα. Το αρχικό σχέδιο που συνέταξε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, προέβλεπε την κάλυψη των θέσεων γενικών γραμματέων, αναπληρωτών γενικών γραμματέων, διοικητών, διευθυνόντων συμβούλων και μελών Δ.Σ. νομικών προσώπων και οργανισμών του Δημοσίου από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών. Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, ακόμα και για τις θέσεις γενικών γραμματέων οι αρμόδιοι υπουργοί θα ήταν υποχρεωμένοι να επιλέξουν ανάμεσα σε πέντε πρόσωπα, τα οποία θα υποδείκνυε το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής, ο φορέας αξιολόγησης των ενδιαφερομένων. Τον τελικό λόγο θα είχε μεν ο πολιτικός προϊστάμενος, αλλά θα δεσμευόταν από την προεπιλογή που θα είχε γίνει.

Αντιδράσεις

Οπως αναφέρουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, που διέπει το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα, είναι να περιορισθεί η πολιτική – κομματική παρέμβαση στην επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν τις ανώτερες βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης και κάνουν αναφορά σε μια μεταρρύθμιση που θα επανέφερε χαρακτηριστικά επιλογής των στελεχών αυτών, τα οποία ίσχυαν προ του 1981. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση των σχεδίων για τις τροποποιήσεις έφερε την αντίδραση σημαντικού αριθμού κυβερνητικών στελεχών, που επιθυμούν τουλάχιστον οι θέσεις γενικών γραμματέων να συνεχίσουν να στελεχώνονται με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η άποψη που δείχνει να κυριαρχεί είναι ότι «οι θέσεις γενικών γραμματέων είναι πολιτικές και όχι υπηρεσιακές».

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όμως φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα θα υπερισχύσει η συνέχιση του λεγόμενου «κομματικού κράτους». Οι υπουργοί προτιμούν ως γενικούς γραμματείς τους δικούς τους ανθρώπους. Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η υποχώρηση στο θέμα αυτό αδυνατίζει σημαντικά τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα που θα είχε το νομοσχέδιο εάν ακολουθείτο ο αρχικός σχεδιασμός. Μάλιστα, παραδέχονται ότι με τον τρόπο αυτό θα συνεχισθεί μία από τις κακοδαιμονίες και αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης, όπου ο κανόνας είναι οι γενικοί γραμματείς να αντικαθίστανται όταν αλλάζει υπουργός, μια και κάθε νέος υπουργός επιθυμεί να δουλέψει με τους δικούς του ανθρώπους, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ασυνέχεια, καθυστερήσεις, ακόμα και επιλογή μη κατάλληλων ανθρώπων για σημαντικές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα πρόκειται να προωθηθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, με την κυβέρνηση να σπεύδει να τονίσει ότι «δεν έχει τον τιμωρητικό χαρακτήρα του 15% της αρνητικής αξιολόγησης, που προέβλεπε το νομοσχέδιο Μητσοτάκη», βάζοντας απέναντι τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ.

Γενικότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, που φρόντισαν να «υποδεχθούν» με επιθετικά σχόλια τον νέο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζονται να τηρούν στάση αναμονής έναντι των θέσεων που ο κ. Μητσοτάκης θα υιοθετήσει στα κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας και, κυρίως, στο θέμα του ασφαλιστικού. Θεωρούν, μάλιστα, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς, όπως αναφέρουν, λόγω της προηγούμενης υπουργικής θητείας του και του δείγματος γραφής που έχει δώσει, εάν εμφανισθεί υποστηρικτικός στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται κατά του κυβερνητικού σχεδίου δεν θα είναι πειστικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή