Ζητούνται πρωτοβουλίες από Θεοδωράκη

Ζητούνται πρωτοβουλίες από Θεοδωράκη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσες πρωτοβουλίες ζητούν από τον κ. Στ. Θεοδωράκη σημαίνοντα στελέχη του, εκφράζοντας έτσι την έντονη ανησυχία τους για την πορεία του Ποταμιού μετά τη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη. Το έπραξαν χθες οι κ. Σπ. Λυκούδης και Χαρ. Θεοχάρης, χωρίς ωστόσο και να κατονομάζουν ποιες θα ήταν οι ενδεδειγμένες κινήσεις για να μην υποστεί το κόμμα τους νέες εκλογικές απώλειες, τις οποίες όλοι πια φοβούνται λόγω των εξελίξεων στη Ν.Δ.

Ο κ. Λυκούδης ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε ότι το κόμμα του εκπέμπει σύγχυση στους δυνάμει ψηφοφόρους του. «Το Ποτάμι είναι υποχρεωμένο πλέον να προσδιορίσει με ακρίβεια το δικό του πολιτικό στίγμα», είπε και προέβλεψε πως «μόνον αν η παράταξη αποσαφηνίσει τα πολιτικά της χαρακτηριστικά ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί από την εκλογή Μητσοτάκη».

«Κάθε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού υποχρεώνει όλους τους συμμετέχοντες σε επαναπροσδιορισμό της θέσης τους και σε ανάλογες κινήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «ελπιδοφόρα» την εκλογή Μητσοτάκη προβλέποντας ότι θα επισπεύσει τις εκλογές καθώς, όπως είπε, απομακρύνει το ενδεχόμενο της οικουμενικής και επομένως καθιστά δυσχερέστερη την παράταση του βίου της κυβέρνησης.

Οι δύο τάσεις

Με τις δηλώσεις αυτές οι δύο βουλευτές εξέφρασαν επί της ουσίας τις δύο τάσεις που υπάρχουν τούτη την ώρα στο Ποτάμι. Τα στελέχη που υποστηρίζουν την πρώτη εκτιμούν ότι η μόνη περίπτωση να επιβιώσει το Ποτάμι είναι να υιοθετήσει στο εξής τολμηρότατες μεταρρυθμιστικές προτάσεις που δεν θα αποτολμούσε ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Οπως π.χ. την άμεση άρση της μονιμότητας και την εκδίωξη των δημοσίων υπαλλήλων που θα κριθούν ανάξιοι κατόπιν αξιολόγησης. Η δεύτερη άποψη που στηρίζεται από κεντροαριστερά στελέχη υπονοεί ότι ο μόνος δρόμος για να μη συνθλιβεί το Ποτάμι είναι η συνένωσή του με το ΠΑΣΟΚ και τις κινήσεις που βρίσκονται ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια νέα παράταξη στην οποία προφανώς δεν θα είναι επικεφαλής ούτε ο κ. Θεοδωράκης ούτε η κ. Γεννηματά.

Σε κάθε περίπτωση, με τις χθεσινές παρεμβάσεις των δύο βουλευτών η συζήτηση για το μέλλον του Ποταμιού άνοιξε πλέον και δημόσια. Εξυπακούεται, τέλος, ότι αν κάτι βρίσκει σύμφωνους όλους στη Σεβαστουπόλεως, είναι ότι η μόνη περίπτωση να αντιμετωπισθεί ο νέος διπολισμός που προβλέπουν όλοι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. είναι να υιοθετηθεί άμεσα η απλή αναλογική, κάτι που δεν είναι τυχαίο ότι θα επαναφέρει ως πρότασή του στον κ. Τσίπρα ο κ. Θεοδωράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή