Πυρά από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατά Τσίπρα και Βερναρδάκη

Πυρά από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατά Τσίπρα και Βερναρδάκη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων, αλλά και καυστικών σχολίων, προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα και του αρμόδιου υπουργού Χρ. Βερναρδάκη για την ανάγκη να επικρατήσει αξιοκρατία στο Δημόσιο, την οποία, όπως έκανε γνωστό χθες η κυβέρνηση, θα προωθήσει και με νέο νομοσχέδιο. Πολύ περισσότερο όταν οι χθεσινές ανακοινώσεις συνέπεσαν με ακόμη μία αποκάλυψη διορισμού που έχει σχέση με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, καθώς αφορά τη σύζυγο του επίσης διορισμένου εξαδέλφου του κ. Γ. Τσίπρα, η οποία φέρεται να ανέλαβε καθήκοντα ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε η ιστοσελίδα liberal και αμέσως την κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ο κ. Στ. Θεοδωράκης. «Μέχρι να δώσει εξηγήσεις ο κ. Τσίπρας για τον διορισμό της εξαδέλφης του στο γραφείο του κ. Χρ. Σπίρτζη, οφείλουμε να επισημάνουμε τη σύμπτωση με τη λαϊκή παροιμία “από το κεφάλι μυρίζει το ψάρι”, διότι το “δάσκαλε που δίδασκες” φαίνεται να έχει πλέον ξεπεραστεί», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, καταλογίζοντας προσωπικά στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος απεδείχθη πλέον πως «δίνει το σήμα “διορίστε, διορίστε, διορίστε”».

Σχεδόν ταυτόχρονα, αλλά χωρίς να κατονομάσει την περίπτωση, το γάντι της κυβερνητικής εξαγγελίας περί της ανάγκης να επικρατήσει αξιοκρατία στο Δημόσιο σήκωνε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Στην πρώτη του κοινοβουλευτική ομιλία ως προέδρου της Ν.Δ., αναφέρθηκε με άκρως απαξιωτικό τρόπο σε όσα είχε πει λίγο νωρίτερα ο κ. Τσίπρας. «Ακουσα λίγο πριν έρθω τον κύριο πρωθυπουργό να ασκεί κριτική στο έργο το οποίο επιτέλεσα ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Χρειάζεται πάρα πολύ θράσος κάποιος που έχει επιτρέψει καθημερινούς και αθρόους διορισμούς συγγενών και φίλων σε θέσεις ευθύνης να αμφισβητεί τη δική μου προσήλωσή στην έννοια της αξιοκρατίας και της αξιοσύνης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ συνεργάτες του αναρωτιούνταν με εμφανή ειρωνεία «αν έχει επίγνωση ο κ. Τσίπρας πόσο κωμικό ηχεί ήδη στους πολίτες να επικαλείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί του την ανάγκη αξιοκρατίας».

Με ανάλογες ειρωνείες υποδέχθηκαν και στο ΠΑΣΟΚ τις εξαγγελίες Τσίπρα – Βερναρδάκη επικαλούμενοι τη γνωστή παροιμία με τον κρεμασμένο και το σκοινί, ενώ η κ. Φώφη Γεννηματά εξέδωσε μια γενικότερη ανακοίνωση για να περιγράψει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί. Οι κοινωνικές αντιδράσεις που ξεκίνησαν με τα συλλαλητήρια των συνταξιούχων, των νέων, των επιστημόνων, των εργαζομένων στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τις καταστροφικές επιλογές της», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ολα αυτά ήταν αναπόφευκτο να προκαλέσουν την απάντηση της κυβέρνησης. Κι αν κάτι εξέπληξε ήταν ότι ο κ. Βερναρδάκης έσπευσε προκαταβολικά να δικαιολογήσει τον διορισμό της εξαδέλφης του πρωθυπουργού, δηλώνοντας ωστόσο άγνοια για την εν λόγω περίπτωση. «Δεν το γνωρίζω, αλλά εάν έχει γίνει, δεν το θεωρώ μεμπτό», είπε (Real) και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει θέμα ηθικής τάξης εφόσον οι διαδικασίες είναι αδιάβλητες και δεν είναι χαριστικές». Κληθείς δε να απαντήσει σε όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Θεοδωράκης, είπε ότι «αν αυτό το κόμμα αναλώνεται σε τέτοιου τύπου καταγγελίες, τότε νομίζω ότι είναι πολύ κοντά στη διάλυσή του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή