Γιούνκερ: Μεγάλο επίτευγμα για την Ε.Ε. η αποφυγή του Grexit

Γιούνκερ: Μεγάλο επίτευγμα για την Ε.Ε. η αποφυγή του Grexit

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποφυγή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ε.Ε. το 2015 δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι το ελληνικό ζήτημα σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Βρυξελλών στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Επισήμανε ωστόσο ότι αυτό ήταν αναγκαίο και ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον.

Ως προς το προσφυγικό ο κ. Γιούνκερ στηλίτευσε τη στάση πολλών κρατών-μελών της ΕΕ που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Η εικόνα που παρουσιάζει προς τα έξω η ΕΕ είναι αρνητική, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Αισιοδοξία για συμφωνία με την Βρετανία

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί το Λονδίνο προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία, όχι έναν συμβιβασμό, μια λύση, μια μόνιμη λύση, τον Φεβρουάριο», τόνισε ο Γιούνκερ αφότου δήλωσε «ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος».

Η βεβαιότητα αυτή του προέδρου της Επιτροπής για την απόσπαση μιας συμφωνίας πηγάζει από την "εμπειρία" του, όπως εξήγησε ο Γιουνκέρ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο.

«Τα θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο βρετανός πρωθυπουργός είναι όλα δύσκολα», προειδοποίησε επίσης.

Αναφερόμενος στη ζώνη Σένγκεν, ο Γιουνκέρ δήλωσε ότι αν η ανεργία αυξηθεί στην ΕΕ, τότε το σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο θα καταρρεύσει, ενώ πρόσθεσε ότι η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος θα ήταν άσκοπη σε μια τέτοια περίπτωση.

«Η ζώνη Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δίχως τη ζώνη Σένγκεν, χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, χωρίς την ελευθερία των ευρωπαίων πολιτών για να ταξιδεύουν» το ευρώ δεν θα έχει σημασία.

«Και το ίδιο ισχύει και για τη σχέση μεταξύ της Σένγκεν, της ελεύθερης κυκλοφορίας και της εσωτερικής αγοράς. Αν κάποιος θέλει να καταστρέψει τη ζώνη Σένγκεν, τότε τελικά, αυτό που πρόκειται να κάνει είναι να τελειώνει με την ενιαία αγορά επίσης. Και αυτό οδηγεί σε θέματα ανεργίας στην Ευρώπη. Λιγότερη ζώνη Σένγκεν σημαίνει λιγότερη απασχόληση, λιγότερη οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Μιλώντας για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε τα κράτη μέλη που δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την κατανομή των αιτούντων άσυλο στους κόλπους της ΕΕ που εισέρχονται στη γηραιά ήπειρο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Δεν είναι η Επιτροπή που απέτυχε, αλλά ορισμένα κράτη μέλη δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "μετεγκατάστασης", δήλωσε ο Γιούνκερ εκφράζοντας λύπη.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με την Πολωνία, αλλά με τις ενέργειες της κυβέρνησης»

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Πολωνία αλλά με τις ενέργειες της νέας, ευρωσκεπτικιστικής πολωνικής κυβέρνησης», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές αφορούν και την ΕΕ.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισε προκαταρκτική έρευνα την Τετάρτη σχετικά με το αν η νέα δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας παρέβη τα δημοκρατικά πρότυπα της ΕΕ, καθώς επέβαλε περισσότερους περιορισμούς στη δικαστική εξουσία και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

«Ας μην συγχέουμε την Πολωνία και τη νέα πολωνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Γιουνκέρ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με θέμα τις προκλήσεις στην Ευρώπη το 2016.

«Δεν θέλω ο πολωνικός λαός να έχει την εντύπωση ότι όλη η ΕΕ εξεγείρεται κατά της Πολωνίας. Η Πολωνία είναι μια χώρα που εμπνέει μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό όσον αφορά εμένα».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα θέματα της Πολωνίας, η οποία είναι μέλος της ΕΕ των 28, πρέπει επίσης να εξετάζονται υπό το πρίσμα των συνθηκών της ΕΕ.

«Είναι εντελώς λανθασμένο να λέγεται στην Πολωνία ότι αυτό είναι ένα πολωνικό νομοθετικό ζήτημα και ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ευρωπαϊκές αρμοδιότητες», δήλωσε ο Γιουνκέρ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε διαδικασία ελέγχου στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία μπορεί να καταλήξει στην αναστολή του δικαιώματος της χώρας να ψηφίζει στην 28μελή ένωση, αν η χώρα αγνοεί πιθανές συστάσεις των Βρυξελλών στο πλαίσιο του άρθρου 7 συνθήκης της ΕΕ.

Ωστόσο ο Γιουνκέρ υποβάθμισε αυτή την εκδοχή. «Είμαστε σε διάλογο, σε μια διαδικασία διαβούλευσης. Δεν έχει νόημα να εφιστούμε την προσοχή στην εφαρμογή του άρθρου 7. Αν αυτό πρέπει να γίνει, θα γίνει, αλλά δεν το νομίζω», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή