Τα πρόσωπα-κλειδιά της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας

Τα πρόσωπα-κλειδιά της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από τους υπουργούς που διαπραγματεύονται με τους επικεφαλής των θεσμών, υπάρχει μία ομάδα τεχνοκρατών οι οποίοι έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της προετοιμασίας των συζητήσεων σε υψηλότερο επίπεδο. Από το τι θα κάνουν εκείνοι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις. Πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν ή αν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς και το αν θα κλείσουν με το ελληνικό στρατόπεδο να έχει «κερδίσει» ή όχι την εκάστοτε μάχη.

Ποιοι είναι; Ξεκινώντας από το υπουργείο Οικονομικών που θα κληθεί να διαχειριστεί τη δύσκολη διαπραγμάτευση για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, είναι ο άνθρωπος που χειρίζεται την επικοινωνία με τους θεσμούς και πλαισιώνει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκη. Εχει την εμπειρία και από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, ενώ και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Σεπτεμβρίου του 2015, εκπροσωπούσε τη χώρα στο Euroworking Group (προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup).

Δεν είναι, όμως, το μοναδικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που θα έχει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Η γενική γραμματέας του υπουργείου, κ. Ελενα Παπαδοπούλου, έχει επίσης εμπειρία και χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, ενώ και στελέχη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), όπως η κ. Μαριάνθη Αναστασάτου και η κ. Ειρήνη Ανδριοπούλου, συμβάλλουν τα μέγιστα στη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων. Η πρώτη ασχολείται με τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, ενώ η δεύτερη βοηθάει στην αποτύπωση των δημοσιονομικών επιπτώσεων του μεταναστευτικού ζητήματος.

Τα φορολογικά

Στο σκέλος της φορολογίας (υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί η αλλαγή της φορολογίας εισοδήματος και εν γένει του φορολογικού συστήματος), από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Τρ. Αλεξιάδη, σημαντικό ρόλο στη διαπραγματευτική ομάδα έχει ο κ. Παναγιώτης Μελαχρινός. Επίσης, το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ι. Δραγασάκη, συμβάλλει στη διαμόρφωση των κυβερνητικών θέσεων για τις φορολογικές αλλαγές, με τον κ. Αγγελο Κούρο να έχει επιφορτιστεί με αυτό το έργο. Από την αντιπροεδρία, ο κ. Κώστας Στρατής, αναμένεται να διαδραματίσει εξίσου σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Από το επιτελείο του υπουργού Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη, τις επαφές με τους θεσμούς και την προώθηση των ζητημάτων του υπουργείου χειρίζεται ο διευθυντής του γραφείου του, κ. Μιχάλης Νικολακάκης. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, παράγοντες με γνώση αναφέρουν ότι ο κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και είναι στενός συνεργάτης του υπουργού, κ. Π. Σκουρλέτη.

Ενα άλλο υπουργείο που έχει ήδη ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι το Εργασίας. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι το θέμα που μαζί με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα απασχολήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τις συζητήσεις Αθήνας και θεσμών. Σημαντική είναι η συμβολή των στελεχών της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αλλά και του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Νίκου Φράγκου. Πάντως, καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή της κ. Εφης Αχτσιόγλου, που αποτελεί στενή συνεργάτιδα του υπουργού, κ. Γ. Κατρούγκαλου, και διευθύντρια του γραφείου του.

Σε περισσότερο συντονιστικό ρόλο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννάκος, για τον οποίο παράγοντες που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις θεωρούν ότι τίποτα δεν προχωρούσε χωρίς την παρουσία του. Από το Μέγαρο Μαξίμου, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Δημήτρης Λιάκος, είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά έχει υπό την εποπτεία του την όλη διαδικασία και γνωρίζει σχεδόν το σύνολο της ατζέντας των συζητήσεων. Ο κ. Λιάκος έχει από πέρυσι την άνοιξη βρεθεί σε όλες τις διαπραγματεύσεις και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των συζητήσεων. Από τη σημερινή του θέση, συνεχίζει να συμβάλει στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ και στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα, θα είναι ένας εκ των βασικών παραγόντων της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή