ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κυπριακό στο επίκεντρο στη συνάντηση Παυλόπουλου – Ομήρου

to-kypriako-sto-epikentro-sti-synantisi-paylopoyloy-amp-8211-omiroy-2118960

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού υπογράμμισε το θετικό κλίμα των συναντήσεών του με τον κ. Ομήρου, τόνισε την ταύτιση των απόψεων μεταξύ της κυπριακής και ελληνικής Βουλής και επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα και η επίλυσή του μπορεί και πρέπει να γίνει μόνο με ευρωπαϊκούς όρους.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να γίνει με όρους που διασφαλίζουν την ασφαλή πορεία της Κύπρου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός ευρωζώνης και διευκρίνισε ότι αποκλείονται λύσεις που θα υπονόμευαν αυτήν την πορεία. «Αποκλείονται π.χ. συνομοσπονδιακές λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε ότι οι όροι υπό τους οποίους θα επιλυθεί το Κυπριακό, ύστερα από την επανένωση των δυο Κοινοτήτων είναι η ύπαρξη ενός Ομοσπονδιακού Κράτους και όχι Συνομοσπονδιακού, ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Ενός κράτους, το οποίο, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα είναι κυρίαρχο και δεν χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνον είναι αναχρονιστικές ιστορικώς, αλλά είναι εκτός πλαισίου της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος τόνισε ότι αυτό γίνεται κατανοητό και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί σαφές και προς την πλευρά της Τουρκίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η επίλυση του Κυπριακού και η σταθερή πορεία της Κύπρου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωζώνης είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η Κύπρος να διαδραματίσει τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στην περιοχή μας, αυτήν την κρίσιμη περίοδο», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να πάψει ο πόλεμος στη Συρία και οι αναταράξεις στη Μέση Ανατολή, γιατί διαφορετικά το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα, που έχει ανακύψει, δεν πρόκειται να επιλυθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, αφού τόνισε ότι ο κυπριακός λαός γνωρίζει την ευαισθησία του κ. Παυλόπουλου για το Κυπριακό και την αγωνία του ελληνισμού για την επίλυσή του, έκανε λόγο για μια λύση που θα αντέξει στη διαδικασία του χρόνου και θα επιτρέψει σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να διασφαλίσουν τις συνθήκες για απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος δε στη θέση της Τουρκίας, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν έμπρακτα δείγματα γραφής από την πλευρά της για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν Ελλάδα και Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή, ως παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Μάλιστα, σημείωσε ότι η συγκυρία των προσφυγικών κυμάτων προς την Ελλάδα απέδειξε το μεγαλείο του ελληνισμού, και στάθηκε ιδιαίτερα στο χρέος των Ευρωπαίων εταίρων να στηρίξουν την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία για να μπει και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερία και της κοινωνικής συνοχής.

Η συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, δέχθηκε, το πρωί της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος αφού συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του, τού ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του, θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να εδραιωθεί η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, ιδίως στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, όπου δοκιμάζεται κυριολεκτικά, για λόγους οικονομικούς αλλά και ανθρωπιστικούς, η συνοχή και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι αποτελεί κοινό τόπο, ότι η παράταξη, της οποίας ηγείται πλέον ο κ. Μητσοτάκης, είναι εκείνη, η οποία άνοιξε τον δρόμο της χώρας μας στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ευχές και τον διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει στο ακέραιο τον συνταγματικό της ρόλο.

«Θα είμαστε μια υπεύθυνη και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα καταθέτει πάντα ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.