ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου στο αγροτικό

majimoy1-thumb-large-thumb-large

Με τη γραμμή ότι «οι αγρότες θα πρέπει να αποδεχθούν πως και αυτοί πρέπει να συνεισφέρουν», η κυβέρνηση απορρίπτει κάθετα το αίτημα που διατυπώνεται στα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα για απόσυρση των διατάξεων του ασφαλιστικού που τους αφορούν και διάλογο από μηδενική βάση. Η κυβερνητική ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει στο πλαίσιο που έχει κατατεθεί, και κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι σε σημαντικό βαθμό οι αντιδράσεις των αγροτών και η κριτική που ασκούν ότι τους επιβάλλονται μεγάλες χρεώσεις με το νέο ασφαλιστικό αλλά και σημαντική φορολογική επιβάρυνση απορρέουν από το γεγονός ότι μέχρι πολύ πρόσφατα ουσιαστικά δεν πλήρωναν φόρους και εισφορές.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι κινητοποιήσεις έχουν λάβει διαστάσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωσή τους μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις και στις μεταφορές προϊόντων και αγαθών, αλλά και προκειμένου να μη φανεί ότι η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει την πιθανότητα αλλαγών, σήμερα αναμένεται οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης να παραχωρήσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου, προκειμένου, όπως αναφέρεται από το κυβερνητικό επιτελείο, να παρουσιασθεί η πραγματική διάσταση των νέων ρυθμίσεων και να εξηγηθούν ορισμένα σημεία, τα οποία πιθανόν να μην έχουν γίνει κατανοητά από τους αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Ενα από τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει είναι ότι το νέο φορολογικό δεν θα ισχύσει γι’ αυτήν τη χρονιά, αλλά από την επομένη, κάτι που σημαίνει ότι τυχόν επιβαρύνσεις δεν θα είναι άμεσες, ενώ, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, θα μπορούσαν να αλλάξουν κάποια πράγματα. Πάντως, το κυρίαρχο πνεύμα της κυβερνητικής τοποθέτησης για το ζήτημα είναι ότι και οι αγρότες θα πρέπει να συμβάλλουν και πως αυτό γίνεται με ευνοϊκότερους όρους απ’ ό,τι για άλλες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν δεχθεί μεγαλύτερη επιβάρυνση τα τελευταία χρόνια και έχουν αναλάβει να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας να εξέλθει η χώρα από την κρίση.

Αν και η κυβέρνηση απορρίπτει την απόσυρση των ρυθμίσεων του ασφαλιστικού και τον διάλογο από μηδενική βάση, καλεί τους αγρότες να συζητήσουν για το πλαίσιο που έχει κατατεθεί και να ακούσουν από τους εμπλεκόμενους υπουργούς τα σημεία στα οποία θα μπορούσαν να επέλθουν τροποποιήσεις, υπό την αίρεση, βεβαίως, ότι τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Για την υπεράσπιση του σχεδίου που έχει κατατεθεί, η κυβερνητική πλευρά θα επιμείνει ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις λαμβάνεται μέριμνα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ότι τα κατώτερα και μεσαία αγροτικά στρώματα δεν θα πληγούν.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν θα απειλήσουν τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά των προωθούμενων ρυθμίσεων έχει ταχθεί δημοσίως, δηλώνοντας ότι θα τις καταψηφίσει, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Ωστόσο, καθώς οι κινητοποιήσεις βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο και άλλοι βουλευτές της περιφέρειας να αντιδράσουν, υπό την πίεση της εκλογικής βάσης.